GOED VOLK

Folkrevival in Vlaanderen: “Jonge gasten komen er nu voor uit”

Folkmuziek, bij een ruimer publiek bekend van een bepaald soort sokken, mag tegenwoordig weer. Doedelzakken zijn hier en daar een beetje hip, een draailier kan voor trance zorgen en een eeuwenoud Vlaams lied durft weer te ontroeren. De nieuwe folkies zijn overtuigd van hun missie: “We willen tonen dat folk niet belachelijk is.”

Laïs

De meeste muzikanten beamen dat folk één grote familie is. Maar het is sterk aan het verbreden. “Jorunn Bauweraerts van Laïs: “Er komen nu veel gasten naar Dranouter voor The Levellers, maar die pikken ook andere dingen mee. Dat is een kans.”

Laïs is ongetwijfeld de bekendste jonge folkgroep. Dezer maanden toeren ze langs culturele centra met Kadril. Miel Appelmans denkt dat de dames, als ze een live-cd zouden uitbrengen, daar makkelijk vijfduizend stuks van kunnen verkopen. Ik hoor ze zingen in Waregem voor een bomvolle zaal. Liedjes uit Lombardije, Zweden, Vlaanderen. Over een man zoeken, over een bruidsnacht die ermee eindigt dat de geliefden de zee in trekken. “Zou het zelfmoord zijn, of iets anders”, vraagt Jorunn zich af op het podium. Ze lijkt het hart van het trio: trok al vanaf haar achtste naar Gooik, waar ze in de zomer van 1994 na “de laatste lange nacht” een lied zong met twee vriendinnen en ontdekt werd. Zo gaat dat in folk.

“Dat optreden in 1996 in Dranouter gaf ons een enorme duw”, herinnnert Jorunn zich. “Maar er werd meteen zoveel van ons verwacht. Een cd, artistieke evolutie. Dat was allemaal niet mogelijk”. Laïs – de naam is Keltisch voor stem en verwijst ook naar erotische troubadoursliederen – koos voor een rustige ontwikkeling. Soetkin Collier ging, en Nathalie Delcroix voegde zich bij Jorunn en Annelies Brosens. Alle drie komen ze uit Kalmthout. Jorunn heeft een folkziel, Annelies studeert aan het conservatorium en Nathalie kan nog steeds niet geloven dat ze in een groep zingt. “Ik luisterde graag naar doedelzakken vroeger, maar dit is écht.”

Ze hebben een beetje een missie. Jorunn: “We willen tonen dat folk niet belachelijk is. In Ierland kunnen veel kinderen dansen. Er is daar een positief klimaat waarop muzikanten kunnen bouwen. Hier is dat niet zo. Zo is het begonnen: uit het gevoel dat er hier iets ontbrak. We wilden zingen, maar wat? De inspiratie kwam vooral uit onszelf. Je neemt een stukje en verzint daar verder iets bij.” Annelies: “Experimenteren is leuk, het geeft een kick. Zelfs vals zingen kan een leuk idee opleveren.” Jorunn: “Het is pas later dat we Värttinä leerden kennen, en andere artiesten. Het gevolg: we willen de muziek van vroeger laten voortleven, maar alles moet kunnen.”

Ik wil weten hoe ze over hun teksten denken. Die ademen voorbije eeuwen uit, gebruiken een symbolische taal die zelfs in een postmodern klimaat moeilijk gedijt. Nathalie: “Zo’n lied als ‘Bruidsnacht’, daar praten we veel over, en dat maakt het leuk.” Ze zien het wel zitten, eigenlijk. Jorunn: “We kiezen oude teksten die nu nog iets zeggen. Zelf schrijven, dat zit er niet in. Trouwens, we zingen als trio en dan kun je niet over jezelf, iets persoonlijks zingen. Maar we zijn nog jong, er is nog veel evolutie mogelijk, en het publiek aanvaardt dat. Er is ook geen concurrentie voor ons: niemand doet hier wat wij doen. Onze kracht komt uit het zangplezier en de vriendschap. Als we ruzie hebben, kunnen we niet zingen.”

De toekomst lacht hun toe. Ze mogen in april naar het festival in Oudtshoorn in Zuid-Afrika, ervaren de lopende tournee als een geweldige ervaring omdat ze podiumvastheid kweken, zijn bang dat nu al een live-cd te vroeg komt (“We zijn vreselijk perfectionistisch”), willen wel in Tien om te Zien (al is dat geen betrachting, en “interviews in damesbladen zijn al helemaal geen must”). Voor alles wil Laïs groeien, mensen iets in de eigen taal laten horen dat ze niet gewoon zijn. Experiment? “Zolang het zin heeft”, mijmert Jorunn. “Er is een trend om nonsens te verkopen. Ik vind dat we steeds de muzikaliteit goed moeten voelen.”

Peter Vantyghem
© De Standaard Magazine, 23 januari 1998

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s