LAÏS: “Voor de kick van een zalig akkoord”

Stemmen van engeltjes was het mooie compliment dat niemand minder dan Emmylou Harris voor hen had. Voor drie vriendinnen uit het Antwerpse, gemiddeld amper 20 jaar, die zopas hun eerste cd uitbrachten. Hun naam? Laïs. Hun geliefkoosde muziek? Folk. En de stem, dat is hun meest kostbare instrument. Hun liedjes, eigentijdse arrangementen op traditionele teksten, zijn al regelmatig op de radio te horen. Zelf zeggen ze klaar te zijn voor de grote doorbraak. Maar als het niet lukt? “Och, ik zit minstens even graag met z’n drieën rond een kampvuur of in de keuken te zingen, als op een podium”, zegt Nathalie.

De voorbije weken stonden ze al op het podium van Vorst Nationaal, in het voorprogramma van de Corsicaanse groep I Muvrini. En in de AB, als smaakmaker voor het concert van Luka Bloom. In folkmiddens raakten ze bekend na hun optreden op het Dranouter Festival, twee jaar terug. Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix, samen Laïs. Na het aanhoren van hun harmonieuze samenzang op Dranouter had Emmylou Harris het toen over “stemmen van engeltjes”.

“We waren toen maar 17 jaar”, weet Jorunn. “En er kwamen al platenfirma’s op ons af die een cd wilden maken. Toen dachten we: rustig, we hebben nog maar zes of zeven nummers, wij zijn echt nog niet klaar voor een cd.” Ondertussen heeft Laïs wel al optredens in onder meer Zuid-Afrika, Denemarken en Oostenrijk op het palmares. En een uitgebreider repertoire. Met hun naamloze debuut-cd willen de meisjes nu ook buiten de folkwereld muzikale harten veroveren.
“Toen we onze single, ’t Smidje, voor de eerste keer op de radio hoorden, kregen we er koude rillingen van”, vertelt Annelies. “We zaten met z’n drieën in de auto, onderweg naar een optreden”, herinnert Jorunn zich. De melodie van dat liedje maakten de meisjes al dansend, tijdens een repetitie op een studentenkot. Want alle drie studeren ze nog. Nathalie wil kleuterleidster worden, Jorunn volgt jazzzang aan het conservatorium en Annelies studeert klassieke zang.
Dat de Laïs-cd een mengelmoes is van liedjes zonder en met instrumentale begeleiding, is onder meer te wijten aan de relatie van het meisjestrio met de folkrockgroep Kadril. Daarmee toerde Laïs vorig seizoen langs de Vlaamse culturele centra. “We willen nu wat audities doen met enkele andere muzikanten, om te zien of het klikt en of we samen een vaste groep kunnen vormen”, verklapt Annelies. “Maar we blijven in ieder geval ook altijd a capella zingen.”

Tralalie

Op hun cd serveren de meisjes songs met grappige teksten, over een huwelijksruzie bijvoorbeeld, naast een Zweeds nummer over een verdachte grootvader met een lange regenjas, en covers van Jacques Brel en Cantovivo – “een soort Italiaans tralalie falderalderie dat helemaal niets betekent maar wel mooi klinkt”. Maar ook intimistische liefdesliedjes uit het repertoire van Sinéad O’Connor en uit oude liedboeken sieren de eersteling van Laïs.
“We krijgen nogal wat van die traditionele teksten toegespeeld, van mensen die weten waar we mee bezig zijn”, vertelt Jorunn. “Of we gaan er zelf naar op zoek in boekjes die we vinden in de kleine winkeltjes van Spullenhulp. Bij het lezen van een tekst horen we al dat sommige woordjes in een bepaalde volgorde leuke klanken opleveren. En we passen die teksten een beetje aan, om ze wat hedendaagser te laten klinken. Ons uitgangspunt blijft wel de traditionele folk.”
Of de meisjes geen ambitie hebben om zelf teksten te schrijven? “Nee, dat kunnen we niet”, giechelen ze alledrie. Muziek schrijven kunnen ze wel. En doen ze meer en meer. “In het begin hielden we het vooral bij traditionele melodieën. Maar omdat die nogal voorspelbaar zijn, schrijven we steeds vaker zelf de muziek. Dat gebeurt meestal spontaan, tijdens repetities.”
Zingen ze bij Laïs bijna uitsluitend folkmuziek, zelf luisteren ze daar niet zo vaak naar. Annelies heeft een boontje voor de Israëlische zangeres Noa, Nathalie bewondert de zwarte singer-songwriter met de diepe stem Tracy Chapman en Jorunn valt vooral voor mannenstemmen als die van Neil Young en Peter Gabriël.

Opera

Jorunn is de enige van het drietal die is opgegroeid in volksmuziekmiddens. Annelies kwam in contact met de folkwereld via Jorunn, die ze op de muziekschool leerde kennen. Hun stemmetjes werden vier jaar geleden ontdekt op een volksmuziekstage in het Pajotse Gooik. Nathalie, die er pas twee jaar geleden bij kwam, koesterde vroeger alleen een onverklaarbare liefde voor de doedelzak. Ze bekent het ietwat gegeneerd. “Toen ik voor ’t eerst bij Jorunn thuis kwam en haar vader doedelzak aan het spelen was, had ik iets van: whaw, dat bestaat hier ook! Er ging een nieuwe wereld voor mij open.”
De ambities van het drietal lopen wel wat uiteen. Annelies: “Ik wist als kind al dat ik later met muziek mijn brood wilde verdienen. Het zou wel leuk zijn als dat nu met Laïs mocht lukken. Maar ik wil zeker ook verder gaan met klassieke zang. Ik zie mezelf nog wel meedoen aan een operaproductie, of les geven. Ik hoop dat ik nooit echt de keuze zal moeten maken tussen dat en Laïs.”
Voor Jorunn primeert Laïs op dit moment. “En daar mag veel voor wijken. Ik zie zelfs mijn vriendje wat minder vaak. Want als je je engageert, zoals wij met die cd nu, dan kan je niet zomaar terug.” En Nathalie, die zopas mama is geworden, wil zo snel mogelijk haar studies afmaken. “Ik wil een diploma hebben, een zekerheid, want ik heb nu een kind dat ik moet opvoeden.”
En als de doorbraak met Laïs er toch niet zou komen, wat dan? “Gewoon verder leven”, antwoordt Annelies nuchter. “Wij zingen in de eerste plaats omdat we er zelf plezier aan beleven. Voor de kick van een zalig akkoord”, besluit Nathalie.

De titelloze debuut-cd van Laïs is uitgegeven bij Wild Boar Music. Voorlopige speellijst: vrijdag 15 januari, cc Den Horinck, Zellik (02-466.78.21), zondag 31 januari, AB, Brussel (02-548.24.24) en zaterdag 13 maart, cc De Woeker, Oudenaarde (055-31.46.01).

Peter De Rop
© Het Nieuwsblad 23 december 1998

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s