Laïs – Stem en stijl

“We willen vrouwelijkheid en kracht uitstralen”
De girl-power van een folkgroep

Ze waren amper 16 jaar oud toen de organisatoren van Dranouter hen polsten of ze zin hadden om op het folkfestival te komen spelen. Toen vonden ze zichzelf nog wat te jong. “En we hadden – och God och arme – drie nummers,” klappen de drie dames van Laïs nu, na de release van hun eerste cd ruim vier jaar later, uit de biecht.
dn_teekDe Kalmthoutse ‘drie-eenheid’ Jorunn Bauweraerts (20), Nathalie Delcroix (22) en Annelies Brosens (20), blaast op dit moment samen met enkele andere folkgroepen van eigen bodem de traditionele Vlaamse muziek nieuw leven in. Inspiratie voor hun mix van frivole folkrock en uit de kluiten gewassen a capella putten ze uit het Antwerps Liedboek, het Keukenmeidenboek en andere traditionele liedboeken, waarvan haast niemand nog afweet van het bestaan.
“Hiermee willen we aantonen dat sommige oude middeleeuwse teksten nog springlevend zijn. Door er een nieuwe melodie bij te verzinnen, frissen we lang vervlogen tijden op.”

De groepsleden houden van oude spullen en springen daarom meer dan eens binnen in de kringloopwinkel. “Maar noem ons alstublieft geen hippies,” zegt Nathalie, die net als de twee anderen vooral stijlvol wil blijven. Annelies: “Ik ben geen feministe, maar live willen we vrouwelijkheid en kracht uitstralen. Liefst in authentieke kleren. Bij het zingen van een treurige ballade zou ik me niet goed voelen in een jeansbroek en een wit T-shirt.”

De toekomst lacht de drie – nog studerende – dames alvast tegemoet.
Jorunn “In februari trekken we de boer op met de bevriende folkgroepen Fluxus, Ambrozijn en Dorp 4 (zoon en dochter van muzikant Koen de Cauter, tp) én met twee danseressen. In de lente volgen enkele optredens in kerken en kapellen, en daarna komen de zomerfestivals aan de beurt. Ja, ook in het buitenland.”
Ze betraden al podia in Denemarken, Oostenrijk en Zuid-Afrika, en zouden graag nog wat meer grenzen openbreken. “Net zoals de Zweedse folkgroep Värttinä: niemand in Vlaanderen begrijpt hun teksten, maar toch slaat hun muziek aan.Wij zijn benieuwd of anderstaligen ook zo enthousiast reageren op onze liedjes.”

Aan de fans zal het alvast niet liggen. Die steken hen steevast een hart onder de riem. Nathalie (lachtend) “We hebben twee superfans. Al meer dan twee jaar komen ze naar elk optreden: twee moto-mannen met lang haar, een leren vest en een kapotte jeans. Ze sturen cadeautjes op voor onze verjaardag en hebben zelfs de hoes van de single op hun t-shirt laten drukken.”

Tekst : Tom Peeters
Foto © Lies Willaert
© Teek Februari 1999

Het titelloos debuut van Laïs werd besproken in de vorige TEEK. Je kan de groep live aan het werk zien op Winterfolk op 31 januari in de Brusselse AB.
(Info: 02/548.24.24)
In februari trekt het trio met enkele andere folk-acts op tournee door Vlaanderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s