FOLKTRIO LAÏS PAKT CJP-PRIJS

BRUSSEL – Het Kalmthoutse trio Laïs krijgt het zesde ,,Gouden CJP”, die dit jaar uitgereikt werd aan jong talent in pop, rock en dance. Het trio, dat veeleer als ,,folk” omschreven kan worden, bekoorde de jury om zijn gedurfde stijlkeuze en geslaagde uitwerking.

,,Het Gouden CJP” wil jaarlijks jong Vlaams talent in het artistieke veld bekronen. In de vijf vorige jaren richtte men zich op theater, klassieke muziek en jazz, literatuur, strips en dans. Telkens biedt het CJP-magazine een dossier aan over de gekozen kunsttak en de winnaars. Die ontvangen tevens 50.000 frank.

Laïs werd door een achtkoppige jury gekozen uit 15 genomineerden. Daarbij ook Soulwax, Zita Swoon, Das Pop, De Bossen, ABN, Arid en Ambrozijn. De keuze viel unaniem op het folktrio. Eervolle vermeldingen gingen naar Arid, Das Pop en Ambrozijn. Waarmee de twee folkgroepen in de selectie (Laïs en Ambrozijn) hoog scoren.

De bekroning van Laïs is een nieuwe stap in wat sinds november van vorig jaar, toen de cd verscheen, een succesverhaal werd. Met meer dan 15.000 verkochte exemplaren is de debuutplaat de best verkochte Vlaamse folk-cd ooit. Terwijl de cd nog steeds in de Vlaamse top-50 staat, werd hij nu ook in Nederland en Frankrijk uitgebracht.

Laïs speelt de komende maanden een aantal festivals in Europa. Waarbij opvalt dat de groep niet zozeer als Vlaamse folkact gezien wordt, maar veeleer als wereldmuziek. Op festivals in Nederland, Frankrijk, Spanje staan ze geboekt tussen world-acts. In Nederland, waar ze onlangs een eerste optreden verzorgden in de Amsterdamse tempel Paradiso, worden ze echter ook op het alternatieve rockfestival Lowlands en later op Crossing Border verwacht.
Wordt vervolgd.

Peter Vantyghem
(c) De Standaard 20 mei 1999

Laïs is te horen in de Ancienne Belgique in Brussel op 21 mei (02-548.24.24) en op het folkfestival van Dranouter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s