Laïs – Regeninterview

Tilburg, Festival Mundial – Zondag 20 juni, 14.15u backstage.
Vóór mij zitten drie innemende, frisse verschijningen die samen Belgiës folkhoop in bange dagen vormen. Nathalie, Annelies en Jorunn van Laïs.
We hebben een droge plaats gevonden, beschutting zoekend voor de stromende regen. Regen die de volgende uren – ook tijdens het gehele Laïs-optreden – het Leijpark in Tilburg in een modderpoel zal omtoveren.
Dit is de neerslag van een gesprek onder acht ogen.Opvallend de nuchterheid waarmee ze het overweldigende succes van de afgelopen maanden en de activiteiten gepland tijdens de toekomstige hectische maanden bekijken en inschatten. Hun antwoorden getuigen van een opmerkelijke rijpheid.

I. Komende optredens.

– Overmorgen geven jullie voor de eerste maal een concert in de Parijse muziektempel l’Olympia, de ultieme droom voor vele artiesten. De plaats waar zovele carrières begonnen zijn. Wat zijn jullie verwachtingen?
Jorunn “We verwachten eigenlijk niet echt iets speciaals. L’Olympia is een grote naam. Daarom is het alleszins een boeiende ervaring om er te kunnen concerteren.”
Annelies “Het valt natuurlijk allemaal af te wachten hoe het Parijse publiek zal reageren op onze Nederlandstalige nummers. Maar tijdens ons concert in Vorst Nationaal (in het voorprogramma van I Muvrini, dwvl) bleek dat ook absoluut geen handicap.”
Nathalie “We zullen alleszins proberen om onze tijd in Parijs zo nuttig mogelijk te besteden. We kunnen er alleszins lering uit trekken voor de komende buitenlandse optredens.”

– Geldt dat al voor de komende festivals die jullie naar Spanje en Frankrijk voeren ?
Alledrie, volmondig “Ja!”
Annelies “De komende festivals zijn wat kleinschaliger van opzet.”
Jorunn “Bedoeling is om naambekendheid te verwerven, ook in het buitenland.”
Nathalie “Het festival in Spanje (Castillo de Ainsa 12/8, dwvl) is, naar ik gehoord heb, een erg gezellig festival. En tegelijkertijd kunnen we het nuttige aan het aangename paren.”
II. Nieuwe cd – Repertoirekeuze

– Zijn er al concrete plannen voor de opvolger van jullie debuutcd?
Annelies “Er zijn nog geen vaste afspraken gemaakt, maar we kijken er wel naar uit om met andere producers te werken. Tijdens de opname van de eerste cd hebben we van producer Erwin Libbrecht ook de nodige inspraak gekregen. Hieruit hebben we alleszins veel geleerd. ”
– Compliment voor de productie. Er is schitterend werk geleverd! (Producer: Erwin Libbrecht – Techniek: Rudy De Keyser – mt)
Annelies “Bedankt. Blij dat te horen.”

– Ik veronderstel dat een aantal grote platenmaatschappijen al aan jullie deur hebben staan wapperen met contracten na het overnight succes van jullie eersteling.
Jorunn “Dat klopt. Een vaste keuze is voor het ogenblik nog niet gemaakt. Dat hangt van meerdere factoren – niet alleen financiële – af.”

– Proberen jullie je onafhankelijkheid te bewaren?
Jorunn “Op het moment dat je met een grote maatschappij in zee gaat, weet je dat je je onafhankelijkheid nooit volledig kunt bewaren.”
Annelies “Dat kan je alleen als je zelf alle touwtjes in handen houdt. Maar dan moet je wel rekening houden met het feit dat je financiële en promotionele middelen beperkt zijn.”

– Blijft de repertoirekeuze dezelfde, of worden er meer popgerichte nummers ingebouwd, zoals het Sinéad O’Connor-nummer “In This Heart” op jullie debuut?
Nathalie “Ik zou ‘In This Heart’ niet specifiek betitelen als een popnummer. We hebben het nummer toevallig ontdekt op één van haar cd’s, en daar was het in feite al de vreemde eend in de bijt. Het vormde een stijlbreuk met de andere nummers.”
Annelies “Voor ons speelt het geen rol in welke categorie een song valt. We werken niet in categorieën. Als we een mooie melodie of een mooie tekst in ons repertoire kunnen inpassen, en er onze persoonlijkheid in kunnen leggen, dan gebeurt dat instinctief.”
Jorunn “‘Grand Jacques’ is min of meer hetzelfde geval. We namen dat niet enkel op als huldeblijk aan Jacques Brel, maar omdat onze stemmen perfect konden ingepast worden.”

– Blijven de a capella-nummers manifest aanwezig, of wordt er, nu jullie met vaste begeleiders werken, gezocht naar een evenwicht tussen a capella en begeleiding?
Annelies “A capella-nummers blijven een belangrijke plaats innemen. Onze stemmen lenen er zich perfect voor. En we zingen gewoon graag a capella.”
Jorunn “Om ons publiek niet al te zeer te vermoeien met louter a capella – volgens mij is het een hele opgave om een volledige set a capella uit te zitten – zijn we van plan om afwisselend te opteren voor a capella en begeleiding in een zo evenwichtig mogelijke balans.”
Nathalie “A capella vraagt een grotere concentratie. Elk foutje wordt afgestraft. Maar je stem moet uiteraard niet opboksen tegen electrisch versterkte instrumenten.”

III. Combinatie Studie+Huishouden / Professionele Carrière

– Blijft de combinatie Studie/Huishouden en Professionele Carrière houdbaar in de nabije toekomst?
Nathalie “Het blijkt almaar moeilijker te combineren, maar volgend jaar beëindigen we alledrie onze studies en dan kunnen we ons fulltime met Laïs bezighouden.”
Jorunn “Ik ben trouwens al gestopt met mijn studie. Ik ga er dus nu al voor de volle honderd procent voor.
Annelies : In ons geval is studie niet alleen zaligmakend. Omdat je muziekstudies volgt, geeft je dat nog geen garantie dat je beter gaat zingen. Natuurlijk heb je technische bagage en en een gedegen basis nodig. Maar daarna moet je vooral de gave die je uit jezelf meegekregen hebt, zo optimaal mogelijk ontwikkelen.”

– In de toekomst mogen we dus een gevoelige uitbreiding van jullie activiteiten verwachten?
Jorunn “Zoals de kaarten nu liggen, zullen we zo ver mogelijk proberen te geraken.”
Annelies “We staan nog altijd voor de volle honderd procent achter dit project.”
Nathalie “Er is geen weg terug.”

– Jullie leven tijdens jullie optredens constant op elkanders lip. Zijn er wrijvingen? En hoe worden die opgevangen?
Nathalie “Er zijn automatisch wrijvingen. Maar op den duur weet je en voel je aan dat je op bepaalde momenten beter zwijgt.”
Jorunn “Tussen ons bestaat er een hechte vriendschapsband. Je kunt onze relatie bijna vergelijken met een vertrouwensband tussen huwelijkspartners. Ik veronderstel dat we elkaar, repetities en optredens bij elkaar genomen, zelfs meer zien dan partners in een echtelijke verbintenis.”
Annelies “Het is een geven en nemen, een rekening houden met elkaars gevoeligheden en karakters.”
Nathalie “De groep is gebouwd op een vriendschapsrelatie. Hij zal er mee staan of vallen. Het wordt een onhoudbare situatie indien je niet meer met elkaar kunt overeenkomen.”

IV. Fans

– Hebben jullie, met jullie almaar groeiende populariteit, niet meer en meer last van opdringerige fans?
Annelies “Nee, onze fans vallen ons niet lastig. Ik veronderstel dat onze fans vooral geïnteresseerd zijn in onze muziek, en minder in onze privé-bezigheden.”
Nathalie “We ontvangen de laatste tijd wel meer en meer fanmail. Onder andere van kinderen en jonge mensen. Ik veronderstel dat ze onbevangener naar onze muziek luisteren.”

– Houden jullie, figuurlijk, bewust afstand ten opzichte van jullie publiek?
Jorunn “Nee, niet echt, maar wat we wel belangrijk vinden is ons privéleven. Als groep zijn we voor de fans bereikbaar. Maar daarnaast hebben we een eigen leven, en dat is ons heilig. En deze privacy wordt door ons publiek gerespecteerd.”

V. Toekomst

– Zijn er, naast jullie optredens in Spanje, Frankrijk en Nederland, in de toekomst al optredens voorzien in de Angelsaksische landen? Groot-Brittanië of de Verenigde Staten?
Annelies “Nee, dat is nog niet overwogen. Voorlopig houden we het op optredens in die landen waar er nu al belangstelling voor onze muziek bestaat. Mochten er aanbiedingen uit de Angelsaksische hoek komen, dan zullen deze mogelijkheden zeker overwogen worden.”
Nathalie “We hebben nog zoveel tijd om de internationale toer op te gaan.”
Jorunn “We zijn nog jong genoeg om niet vooruit te lopen op deze zaken. ”

VI. Vragen – vragen – vragen…

– Ik veronderstel dat jullie alleen al in de loop van het afgelopen half jaar honderden vragen beantwoord hebben. Welke vragen hebben jullie niet beantwoord en zullen jullie ook nooit beantwoorden?
Jorunn “Vragen die ons privéleven aanbelangen.”
Nathalie “Onze lievelingskleur. Of de kleur van … (*censored) (algemeen gelach).
Annelies …. (*censored) (totale hilariteit)

– Welke vragen werden nog nooit aan jullie gesteld die jullie absoluut zouden willen beantwoorden?
Nathalie (zucht) : Moeilijke vraag…
Annelies (nadenkend) : Deze vraag?
Jorunn (schertsend) : Andere vraag graag!

– Welke vragen worden jullie tot vervelens toe gesteld?
Annelies : “En hoe is het allemaal begonnen?”
Jorunn “Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?”
Nathalie “In het begin van onze interviewperiode waren al deze vragen nog nieuw. We probeerden dan ook vol enthousiasme de vragen telkens zo origineel mogelijk te beantwoorden. Maar op den duur verval je automatisch in routine. En dan antwoord je met de automatische piloot op.”

VII. Website en Internet-aanwezigheid.

Annelies “Wat ons vooral interesseert, zijn de concertbesprekingen en de fotogalerij.”
Nathalie “We hebben in de fotogalerij zelfs foto’s ontdekt die we nog niet onder ogen hebben gekregen. Ook de reactierubriek is boeiend, omdat we dan kunnen nagaan hoe we bij de mensen overkomen.”
Jorunn “Nadeel is dat enkel Annelies een internetaansluiting heeft. Op gezette tijden houdt ze ons op de hoogte van het reilen en zeilen en van de nieuwigheden.”

– Vinden jullie je aanwezigheid op internet belangrijk?
Annelies “De aanwezigheid op internet speelt voor het ogenblik nog een ondergeschikte rol. In de toekomst, als we meer en meer de internationale toer opgaan, zal dat wel belangrijk worden.”
Jorunn “Hierover heb ik me nog geen definitieve mening gevormd. Je kunt niet én met je muziek bezig zijn én met de promotie errond.”
Nathalie “Uit de reacties blijkt toch dat een website voldoet aan een behoefte. De mensen kunnen permanent geïnformeerd worden.”

(c) mt
Laïs Website, 20 juni 1999

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s