Dranouter ’99 – De Voorbereiding

Bieke Purnelle, promotieverantwoordelijke van Laïs, becommentarieert de komende, beslissende weken voor Laïs. Ze licht alvast enkele tipjes van de vele Laïs-sluiers op naar aanleiding van het komende Dranouter-optreden.

Dranouter
“Op Dranouter zullen ze zeker geen interview geven wegens geen tijd en de nodige stress. Uiteraard mag je becommentariëren wat je wilt.”
“De playlist van Dranouter blijft uiteraard geheim.”
“Zelf zullen ze de komende maanden zeker geen tijd hebben om tekstjes te schrijven en dergelijke, maar ik stuur je aanvraag toch door.”
“Wat het belang van Dranouter betreft: het is inderdaad een zeer prestigieus festival. Er komen toch zo’n 60.000 bezoekers. Bovendien zag Laïs het levenslicht op Dranouter en dus wordt er daar zeer veel van hen verwacht. Ze spelen er een thuismatch (in eigen land en voor folkpubliek).”
Hieruit blijkt dat dit optreden door de groep zelf als uiterst belangrijk wordt ervaren. Niet alleen vanwege de enorme uitstraling van het festival, maar dit optreden moét lukken voor hen. Ze leggen de lat zelf zo hoog mogelijk.

Dranouter: tussenstap of hoogtepunt?
Dranouter betekent voor Laïs heel veel. In ’96 is het hier allemaal begonnen. Ze willen er alles aan doen om hier te slagen. Het is ongetwijfeld voor hen één van de hoogtepunten van het jaar.
Elk optreden vergt de opperste concentratie, omdat elke fout afgestraft wordt. Het zal niet anders zijn op Dranouter. Bij het Dranouter-optreden staan dan nog extra belangen op het spel. De verwachtingen zijn hooggespannen. Het is ditmaal niet enkel een kwestie van concentratie. Het wordt dus ook nog een gevecht tegen spanning en stress.

Dranouter zelf
“Dranouter trekt niet bepaald het publiek dat zich gemakkelijk laat beïnvloeden door hypes. Dat het festival uit z’n voegen barst? Het heeft te kampen met hetzelfde fenomeen waar alle grote zomerfestivals mee te kampen hebben: dat ze groter en groter worden. Wat betekent dat de interesse er is. Dranouter is goed genoeg georganiseerd om dat aan te kunnen. Wie de intimiteit van een klein folkfestival mist, gaat al een paar jaar elders z’n heil zoeken.”
– Bestaat die gezelligheid nog van drie jaren geleden, toen het voor Laïs allemaal begon? Of zal Dranouter uiteindelijk ook moeten zwichten voor het commerciële?
“Noem mij een echt ‘commerciële’ groep op de affiche van Dranouter!! Het is niet omdat iets succes heeft, dat het daarom slecht zou zijn. Dan had Laïs ook in jeugdhuizen en op folkstages moeten blijven spelen.”
– Zal het, in navolging van TW, in de toekomst moeten afbouwen om zijn geloofwaardigheid te behouden?
“Dat zal de toekomst wel uitwijzen. De mensen van het organisatiecomité van Dranouter weten wel waar ze mee bezig zijn.”

Groepsbezetting
“Wat de bezetting van de groep betreft, die wisselt voorlopig nog regelmatig. Dus van een vaste band kunnen we nog steeds niet echt spreken. Dus nog wat wachten met voorstellen van de bandleden.”
“Het zijn druk bezette muzikanten die nog met een pak andere groepen en projekten bezig zijn en dus moet er regelmatig iemand vervangen worden.”

Podiumact
Er wordt aan gewerkt om de podiumact minder statisch te maken. Verder hoef je niets spectaculairs te verwachten. Zeker geen uitgedachte choreografieën. Ze zijn Opium niet!

Nieuwe single-cd?
“Er zijn voorlopig geen plannen om een single uit te brengen, maar dat kan natuurlijk veranderen.”

Buitenlandse optredens
In het najaar spelen ze regelmatig in Nederland en Frankrijk. Echt uitgebreid in het buitenland toeren zal pas voor volgend jaar zijn.
Wat optredens in België aangaat, heeft het uiteraard niet veel zin om elk jaar heel Vlaanderen af te dweilen. Wat niet wil zeggen dat ze niet meer in eigen land zullen spelen.

Muzikale richting
“Welke richting Laïs zal inslaan: ook dat is nog niet zeker. Alles kan en ze staan open voor experimenteren. Laïs blijft uiteraard Laïs en zal ook blijven klinken als Laïs. Hier en daar zal er wel eens de elektronische toer op gegaan worden. De typische folk-sound zal waarschijnlijk wat minder dominant worden.”

CD-Remixes voorzien?
‘Geen concreet antwoord voorhanden, er wordt nog volop gerepeteerd en gezocht. Afwachten is de boodschap. Laïs is een jonge band en zal uiteraard nog evolueren.
Remixes staan zeker op het verlanglijstje.”

Parijs
Over de optredens in Parijs heeft ze niets dan positieve geluiden te melden.
“Wat Parijs betreft: ze hebben 2 uitstekende concerten gegeven, zowel in l’Olympia (2500 man) als in le Zénith (6000 man) en de reacties waren zeer positief.
“Het Franse avontuur is zeker nog niet afgelopen.”

Vakantie of keihard repeteren?
Vakantie is er voor de Laïs-leden op ’t moment niet bij. “Ze spelen elke week wel ergens een concert. Daarnaast houden ze zich bezig met een aantal andere projecten: de soundtrack van “Vergeten Straat”, studio-opnames voor bevriende artiesten, enz.”
Na Dranouter staan nog enkele buitenlandse optredens op het programma. Daarna is er amper tijd om te herademen: “Eind september zit Nathalie terug op de schoolbanken.” In het najaar toeren ze langs een aantal culturele centra.

Drijfveren: ambitie of plezier?
Ambitie is nooit het doel geweest van de Laïs-zangeressen. Het zingen was in ’t begin een plezierige hobby. Gaandeweg overtuigden de mensen in hun onmiddellijke omgeving hen om hiermee verder te gaan en het op een professionele manier aan te pakken. Zo is het gegroeid. Ze hopen van harte hiermee nog enkele jaren te kunnen doorgaan.

(Met dank aan Bieke Purnelle, promotieverantwoordelijke van Laïs, voor het beantwoorden van de juli-vragen, als voorbereiding op het Dranouter-optreden van Laïs.)

(mt)
(c) Laïs Website, 22 juli 1999

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s