Folk en ander Schoon Volk

Wat een kwarteeuw geleden begon als een folkfestival in een uithoek van West-Vlaanderen, is uitgegroeid tot hét roots-festival in België: Folkfestival Dranouter, een gezellige vierdaagse die ook over onze landsgrenzen gerenommeerd is.

Het Folkfestival viert dit jaar zijn zilveren jubileum en dat ging niet ongezien voorbij. Een beeld, de geboorte van de Festivalstraat en als klap op de vuurpijl een academische zitting. Het Folkfestival Dranouter draagt als ondertitel ‘The New Tradition’ en dat is een correcte omschrijving. Want zijn podia staan open voor alle rootsmuziek met voeten in het verleden en een blik op de toekomst. Dat deze formule aanslaat, bleek de afgelopen jaren, want het toeschouwersaantal steeg indrukwekkend tot 60.000 vorig jaar – uiteraard voor het hele weekend. Dranouter gaat er prat op dat als het regent de pakweg 20.000 toeschouwers die er per dag verwacht worden, allemaal een droog plekje kunnen vinden in eenvan de tenten. (…)

ZATERDAG
19990804_metro_lais(…) Het is een open deur inlopen, maar toch: de Belgische folk zit in een hoogconjunctuur. Dat blijft zelfs in het buitenland niet onopgemerkt. In het julinummer van het toonaangevende Britse blad Folk Roots is na het coververhaal over Ry Cooder de belangrijkste plaats weggelegd voor de new folk wave uit ons land. Daarbij ook aandacht voor Laïs (concerttent, 17 uur), het levenslustige damestrio met de hemelse stemmen. Luister en smelt. (…)
(…) Gelukkik wacht de frisheid van Bouquet Garni (Club, 21.45 uur), een gelegenheidsensemble van bijna twintig mensen uit het beste wat de jonge Vlaamse folk te bieden heeft: Laïs, Fluxus, Ambrozijn en de familie De Cauter. Bouquet Garni is de emanatie van de levendigheid van de folk in eigen land.

Christophe Verbiest
(c) Metro, 4 augustus 1999

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s