LAÏS – Dag (deel 4)

Brussel – Ter gelegenheid van “Vrouwendag” – traditiegetrouw gevierd op 11 november – werden er drie vrouwen aan de tand gevoeld over alles en nog wat. Niet zomaar drie vrouwen, maar Annelies, Jorunn en Nathalie van Laïs. In een één uur durend superinterview ontlokte Benny D’Haeseleer, presentator van Rang 1 (Radio 1) een aantal cassante uitspraken aan het drietal. Tussen de lachbuien, het gegniffel en een aantal hilarische toestanden door werden door het trio ook nog twee nummers live gezongen en werden er honderdeneen vragen beantwoord. Laatste deel.

Techno-covers

– Stel dat een simpele ziel beslist om een groove-box aan te kopen, een fantastische beat maakt en daar de a capella-zang van Laïs over mixt. Wat zouden jullie daarvan zeggen?
Nathalie Ik weet ’t niet. Eerst eens horen.
Annelies Ik zou ’t wel eens willen horen, ja.
Jorunn Ik ook.
Nathalie We moeten er alleszins heel voorzichtig mee zijn. Zoeits kan heel snel fout aflopen.
– Maar in dit geval staan jullie er volledig buiten. Jullie hebben dan geen inspraak meer.
Jorunn Liefst van al zou ik dan minstens willen dat ’t goed klinkt. Anders zou ’t me geen goed gevoel bezorgen.
Nathalie ’t Kan heel snel belachelijk overkomen.
Jorunn ’t Kàn lukken, als de uitvoerder voeling heeft met onze muziek.
Nathalie Zeker als het een Nederlandstalig nummer betreft, zou ik er helemaal niet gerust in zijn.
Annelies Oproep aan de techno’s : Doe eens iets!
– En als een platenfirma nu eens zou zeggen: Wij gaan zo’n a capella-nummer nemen, we gaan er een beat opzetten en we brengen dat uit als single?
Jorunn Maar daar is al sprake van geweest! Er is over ideeën in die zin gesproken. Nu nog altijd zijn mensen aan de mogelijke uitwerking er van bezig. Maar voor ons hoeft het allemaal niet zo snel te gaan. We staan er voor open. Muziek zoals die bijvoorbeeld door Afro Celt Sound System gebracht wordt, vinden we alledrie heel goed. Als ’t past bij onze muziek, zullen we zeker zulke nummers inpassen. Maar let wel, niet alle techno-muziek steekt noodzakelijk simpel in elkaar. Er zitten heel knappe dingen tussen. ’t Kan, maar nog steeds met een grote “maar” erbij.

Nieuwe CD

– Wanneer mogen we een nieuwe cd van jullie verwachten.
Annelies Mogen we dat niet als verrassing houden?
Jorunn Liefst na de zomer. Volgende zomer.
– Zo lang nog?
Annelies Ons debuut is pas een jaar oud. Nog geen jaar!
Nathalie Er is nog ontzettend veel werk aan, hoor…
Jorunn We zijn er wel druk mee bezig.
– Veel optredens. Samen op tournee gaan in ’t buitenland. Dat betekent dat jullie eigenlijk heel veel tijd met mekaar doorbrengen, constant op elkaars lip zitten. Lukt dat?
Allen Jaaa…
Nathalie Er zijn moeilijke momenten, maar dat is bij iedereen het geval. Maar we zijn er altijd al doorgekomen.
Jorunn Ruziemaken is ook een kunst, hè.
– En als jullie nu ruzie hebben gemaakt net voor een optreden, heeft dat dan enige invloed op het optreden van die avond.
Annelies Twee concerten geleden was dat het geval en we hebben een ongelooflijk goed concert gespeeld.
Nathalie Maar we hadden het wel eerst uitgebabbeld.
Annelies Dat wisten we ook. We zeiden tegen elkaar: “Als we ’t nu niet uitbabbelen, dan zal ’t vanavond een concert zijn om nooit te vergeten. In negatieve zin”. Maar we hielden er een heel positieve ervaring aan over.
Nathalie Op dat vlak zijn we volwassen.

Majors

– Jullie debuutcd is uitgebracht bij een kleine platenfirma, Wild Boar, van Erwin Libbrecht. Nu jullie 30.000 platen verkocht hebben, is iedere major geïnteresseerd in jullie. Vreemd, hè?
Jorunn Nee, zeker.
Annelies ’t Doet wel iets. We hebben een luxeprobleem. We hebben met veel mensen gepraat, maar de beslissing is nog niet gevallen. Dat moet ook nog niet direct.
Jorunn We moeten er eerst zelf uit geraken. In ons hoofd zijn we al bezig met die volgende cd. Je moet echt een parcours uitdokteren om je einddoel te bereiken. Dat gebeurt bij voorkeur in samenwerking met een platenfirma.
– Wat moet die platenfirma jullie in de eerste plaats bieden? Veel geld?
Annelies Neen. Dat is niet het belangrijkste criterium voor ons.
– Carte blanche?
Jorunn Ik begrijp wel dat een firma mee wil praten, maar wij vinden alledrie dat de eindbeslissing bij ons moet liggen. Uiteindelijk weten wij het allerbeste waar Laïs voor staat. Maar gepraat kan er altijd worden. Natuurlijk is geld ook wel voornaam. Maar vooral wat we samen met de platenfirma kunnen bereiken. Bij een grote firma kun je makkelijker naar het buitenland, een belangrijk argument bij onze keuze.

Buitenland

– Gaan jullie op dat buitenland focussen in de toekomst?
Jorunn ’t Is de bedoeling om het buitenland in te trekken. Maar veel mensen denken veel te snel dat onze volgende cd in België opnieuw evengoed gaat verkopen als onze debuut-cd. Daarmoeten we voor opletten. Het zal heel moeilijk zijn om aan die 30.000 verkochte exemplaren van ons debuut te geraken. Daarom mogen we nooit vergeten dat België voor ons heel belangrijk blijft. We zullen dus zowel Belgische optredens en het buitenland met elkaar blijven combineren.
– In ’t buitenland kan je nog een veelvoud van 30.000 verkopen, hè. Trouwens, de voorbije zomer zijn jullie geregeld in het buitenland geweest. Frankrijk. Nederland, Spanje. Hoe zijn de reacties?
Jorunn In Nederland zijn ze heel positief.
Nathalie Barcelona vond ik heel tof! Eigenlijk overal …
– En de publieke opkomst?
Annelies Die buitenlandse optredens waren altijd wel in ’t kader van festivals. Daar is sowieso volk aanwezig. In Frankrijk hebben we een stuk of zes, zeven concerten als voorprogramma van I Muvrini gedaan. Dat was een heel goede combinatie, een vrouwelijk trio a capella vóór I Muvrini. Je weet zeker dat de aanwezige concertbezoekers ook geïnteresseerd zijn in ons soort muziek.
Nathalie Liefhebbers van polyfonie, ja.
Annelies De reacties waren dan ook heel enthousiast.
Jorunn In Spanje traden we op in een redelijk onbekend dorpje, een klein stadje. ’t Was trouwens in een heel mooi kader: boven in een ruïne. Daar was echt heel veel volk op afgekomen. De eerste keer dat wij in Spanje stonden.
Nathalie De mensen zongen zelfs “’t Smidje” mee! Achteraf bleken dat wel Belgen te zijn. Nog redelijk veel.

Transport

– Nog heel snel iets over concerten. Straks springen jullie in de wagen en rijden naar Bissegem of worden gevoerd. Rijdt er iemand van jullie met de wagen?
Nathalie Ja, wij twee.
Annelies Vijf dagen geleden een auto gekocht.
– Maar je durft zelf nog niet rijden?
Annelies Ik heb hem nog niet. Ik moet er nog op wachten.
– Is ’t een nieuwe?
Annelies Nee, ook niet.
– O.K. Vanavond in Bissegem, in ’t Ontmoetingscentrum De Neerbeek in Bissegem. Dames, mag ik jullie heel veel succes wensen. En vanavond een fijn concert.
Annelies, Jorunn, Nathalie Dank u.

Benny D’Haeseleer
(c) Rang 1 (Radio 1), 11 november 1999

(Einde van Deel 4 – Slot)

Concerten voor de komende weken: zaterdag 27 november in het CC De Lijsterbes in Kraainem, op 4 december in het CC van Hechtel-Eksel, op 18 december in het CC De Brouckère in Torhout.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s