Platenfirma Virgin investeert in jong Vlaams talent

BRUSSEL – Het Kalmthoutse trio Laïs ondertekent morgen (12/1/00 – mt) een contract voor vijf cd’s met platenfirma Virgin. Daarmee komt een einde aan een lange concurrentieslag tussen geïnteresseerde labels. Virgin gaat ook in zee met Dead Man Ray, Ambrozijn en Janez Detd.

laïs tekent bij virginLaïs tekent bij Virgin. Het vocale trio Laïs was de revelatie van 1999 en alles wijst erop dat het succesverhaal nog zal groeien. Van de debuut-cd, opgenomen met folkband Kadril, gingen meer dan 30.000 stuks over de toonbank. “En hij blijft verkopen”, zegt labeldirecteur van Wild Boar, Erwin Libbrecht. “Al 5.000 in Frankrijk. Dat Laïs nu weggaat… ach, het is normaal. Misschien staan ze op de drempel van een internationale carrière.”
Dat is alvast wat Virgin hoopt. Het label komt als gelukkige winnaar uit maandenlange touwtrekkerij om de groep. De opvallende verkoop had heel wat firma’s aangetrokken, waarvan de jongste maanden enkel EMI en Virgin overbleven. Virgin haalde het, met een langlopend contract dat vijf studio-cd’s vooropstelt. De eerste daarvan wordt verwacht in oktober.
Bij Virgin tekenden onlangs ook folkkwartet Ambrozijn, punkgroep Janez Detd (vroeger Jane’s Detd) en rockband Dead Man Ray. Opvallend vertoon toch in tijden van crisis.
“Met lokaal repertoire is het beter werken”, zegt een Virgin-man nuchter. “Je plukt er de vruchten van, en het is een stok achter de deur om winkels te dwingen hun internationale producten niet in andere landen te gaan halen.”
Vooral Virgin-directeur Firmin Michiels is een gelukkig man. Zowel met Dead Man Ray als met Laïs praat hij al meer dan een jaar.
Een filosofie heeft hij niet, tenzij dat de groepen elkaar niet voor de voeten mogen lopen. “Het heeft geen zin dat we een tweede Axelle Red binnenhalen als we er al één hebben. Deze groepen moeten een eigen leven kunnen leiden. En voor de rest hebben ze allemaal talent. Laïs? Ik denk dat ze zich bij ons thuisvoelen. Het is hier een open huis.”
De ambitie met Laïs is groot. “Uiteráárd een internationale carrière. Het is evident dat we de cd in de meeste Europese landen gaan uitbrengen. Ik heb de meisjes pas gezien in Caen, waar ze met zijn drieën, a capella, het voorprogramma van Sting deden. Fantastisch! Sting is zelf komen luisteren. Gevolg: ze mogen in Frankrijk nog meer concerten met hem doen.”
Sommigen verwijten de grote firma’s dat ze nu pas investeren in folk omdat het genre geld kan opbrengen. “Ik weet eigenlijk niet waarom ik Laïs niet eerder tekende”, zegt Michiels. “Ik ken de groep nu al vier jaar. Ik denk dat hun band met Kadril heel sterk was. Maar ze hadden maar een afspraak voor één plaat, net als Ambrozijn. Ik heb ze niet weggehaald. Zij zijn naar mij gekomen. En geloof mij of niet, ik probeer in termen van kwaliteit, en niet van verkoop te denken.
Laïs’ carrière in Frankrijk zal ongetwijfeld ook nog een flinke duw krijgen door de samenwerking met de Corsicaanse groep I Muvrini. Dezer dagen neemt het trio in Corsica op met de zangers van die groep, en het resultaat zal te horen zijn op een compilatie-cd waarop I Muvrini zijn grootste successen paart aan enkele nieuwe nummers. Die cd verschijnt dan weer bij EMI.
Bij Wild Boar, waar Laïs en Ambrozijn hun eerste kans kregen, werkt men intussen rustig verder. Zopas verschenen cd’s van Twalseree en Ashels, en heel binnenkort komt de eerste cd uit van KiMiz (vroeger Ki Mizion), een orkest rond Christel Borghlevens dat joodse en Balkanmuziek speelt.
“Benieuwd wat de grote firma’s met groepen als Ambrozijn en Olla Vogala kunnen doen”, zegt Erwin Libbrecht. “Als zij er veel meer mee verkopen, ben ik niet goed bezig.”

Peter VANTYGHEM
(c) De Standaard, 11 januari 2000

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s