Uitreiking Zamu-Awards – Laïs krijgt trofee voor ‘Beste Zang’

zamu awards 2000BRUSSEL, 7 MAART 2000 – In de Brusselse Ancienne Belgique werden voor de zesde maal de Zamu Music Awards uitgereikt. Muzikantenvereniging Zamu onderscheidt daarmee de meest verdienstelijke Vlaamse muziekpersoonlijkheden van het afgelopen jaar. Laïs – genomineerd in twee categorieën – mocht een award mee naar huis nemen als laureaat in de categorie ‘Beste Zang’. De zoveelste bekroning en bevestiging van hun groot talent.

In de aanloop naar deze uitreiking – begin februari – hoorde de groep al tot de kanshebbers om een of meer trofeeën in de wacht te slepen. Een mediajury zorgde voor nominaties in twaalf categorieën, waarbij vooral de namen van Laïs, Zita Swoon en Soulwax genoemd werden.

Op 3 maart ll. werden alle nominaties officieel bekendgemaakt. Het Kalmthoutse drietal maakte kans op een onderscheiding in twee categorieën.
Bij “Beste Zang” waren de mede-genomineerden Stef Kamil Carlens (Zita Swoon), Marie Deaulne (Zap Mama)en An Pierlé.
In de categorie “Focus” (Verrijking voor de Belgische muziekscene) namen ze het op tegen Novastar, Arid en Think Of One.

In de prijzen!
Op 7 maart ll. viel het uiteindelijke verdict.
In Arid moesten ze hun meerdere erkennen (“Focus”), maar de award voor “Beste Zang” kwam – heel terecht – in hun bezit.
Hieronder een bloemlezing uit de Vlaamse pers.

Rockers vallen in de prijzen.
Zamu-awards voor Soulwax, Zita Swoon en Arid. Dat vooral de rocksector de awards beheerste, was opvallend. De Vlaamse lichte muziek is immers meer verspreid en verkoopt veel meer. Maar Clouseau en Mark Vanhie, de enige genomineerden uit die pool, waren blijkbaar kansloos. Helmut Lotti’s award (cd van het jaar) werd bepaald door de verkoopcijfers. Opvallende awards gingen nog naar Laïs (zang) en Raymond Van het Groenewoud (artiest Nederlandstalig), de enigen die het rockaccent verbreedden.
(Het Nieuwsblad, 9/3/2000)

Vooral jonge laureaten graaiden dinsdagavond in de Brusselse muziektempel AB de Zamu Music Awards weg. Die muziekprijzen werden voor de zesde keer uitgereikt. Muzikantenvereniging Zamu onderscheidt daarmee de meest verdienstelijke Vlaamse muziekpersoonlijkheden van het afgelopen jaar. Vocaal maakte Laïs in 1999 het meeste indruk, Nederlandstalig lukte dat Raymond van het Groenewoud.
(Het Belang van Limburg, 8/3/2000)

De actuele Vlaamse rockgeneratie was de grote winnaar van de Zamu Music Awards, de jaarlijkse prijzenslag van de muziekindustrie. Op een nieuwe plaats en met een nieuwe aanpak verliep de uitreiking veel professioneler dan de voorbije jaren. Opvallende awards gingen nog naar Laïs (zang) en Raymond Van het Groenewoud (artiest Nederlandstalig), de enigen die het rockaccent verbreedden.
(De Standaard, 9/3/2000)

Rocco Granata kreeg een Lifetime Achievement Award, een bekroning voor zijn artistieke carrière. Grote slokop van de ZAMU Music Awards 1999 was het Gentse SOULWAX. Soulwax won zowel in de categorie Live Act als in de categorie Artiest Alle Talen. De award voor zang ging naar het vrouwelijke a capella trio LAÏS.
(Het Laatste Nieuws, 9/3/2000)

De prijswinnaars
Beste Zang – Laïs
Beste single – Zita Swoon (‘My Bond with You and Your Planet: Disco’)
Artiest Nederlandstalig – Raymond van het Groenewoud
Artiest alle talen – Soulwax
Dance – DJ Jan Van Biesen
Beste Muzikant – Bart Maris (trompettist)
Focus voor Muzikaal talent – Arid
Beste liveact – Soulwax
Beste auteur/componist/arrangeur – Piet Goddaer (Ozark Henry)
Beste Muziekevenement – De Nachten
Beste producer – Alex Callier
Beste studio – Galaxy (Mol)
Best verkochte album – Helmut Lotti (Out of Africa)
Media – Belgian Pop-Rock Archives
Lifetime Achievement Award – Rocco Granata

© Laïs Website, 10 maart 2000

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s