Binnenstadsfestival Spijkenisse – “Mooie Klanken”

Spijkenisse – Zenuwachtig staan we al om kwart over zes – als eersten – aan de kop van een gestaag groeiende rij die Laïs wil zien! Het is de derde dag op rij van een week muziekspektakel in Spijkenisse Nederland: voor de achtste maal bruist hier het Binnenstadsfestival en voor de tweede maal treden de Vlaamse engelen LAÏS op. Het is een prachtige zomeravond en de juiste sfeer wordt daarmee extra geaccentueerd.

Als ze het podium betreden golft er een vreugdekreet door de menigte. Spetterend steken zij van wal. Het ene nummer na het andere verhoogt het enthousiasme van het publiek. Omdat het een gratis festival is zijn er enkelen die zich niet voor deze mix van oude Europese volksmuziek en moderne folk en folk-rock? – what’s in a name – openstellen. Maar zij hebben ongelijk: dit zijn gouden stemmen, engelennoten die met plezier worden uitgestrooid over een betoverd publiek.

In vergelijking met de CD zijn sommige liedjes anders gearrangeerd, wat een verrassend element brengt in de door velen herkende nummers van vanavond. Een paar tracks van de CD die in oktober zal uitkomen maken het publiek razend benieuwd naar deze nieuwe zilveren schijf, dat is zeker!
Het a capella gezongen IN YOUR HEART veroorzaakt bij menigeen kippenvel en bij een enkeling zelfs traantjes die schitteren in de mengeling van hemellicht en podiumbelichting.

Heel af en toe is het lastig de mooie stemmen boven de begeleidende muziek uit te verstaan, maar het doet de kwaliteit van het gebodene niet verminderen. Het publiek is duidelijk teleurgesteld als het laatste nummer wordt aangekondigd en weet dan ook met een aanzwellend ritmisch handgeklap een toegift af te dwingen, waardoor het amfitheater “in lichterlaaie” komt te staan.

Na afloop wordt mij verteld dat de teksten van oude volksliedjes vaak op rommelmarkten worden gevonden en meestal nog niet van muziek zijn voorzien. Wel, de muziek die ervoor wordt gecomponeerd doet in elk geval recht aan de schone teksten! En is er al muziek voorhanden dan wordt deze op voortreffelijke wijze toegankelijk gemaakt voor onze 21ste eeuwse oortjes. Ook hier weer een haast onmerkbare verschuiving en opheffing van muzikale grenzen waardoor een welluidende bijdrage wordt geleverd aan de wassende stroom die we in al haar verscheidenheid ‘wereldmuziek’ zijn gaan noemen.

We kijken al uit naar het avondvullende concert op 16 december in theater de Stoep (eveneens in Spijkenisse) en horen nog lang na afloop de mooie klanken naklinken in ons hoofd.
LAÏS, BEDANKT.

Jan Bontje, tekstwerker
jkabb@hetnet.nl

© Laïs Webstek, 24 augustus 2000

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s