Laïs in Leuven – Vocaal a capella-vuurwerk (31/3)

LEUVEN, Fnac – Einde november ging de Dorothea Tour van start in de Gentse Vooruit. Vier maanden later sloot Laïs het Belgische luik af met een even prachtig als onderhoudend a capella concert in de Leuvense Fnac. Het trio bracht een weldoordachte mix van oude en nieuwere nummers.

Magische a capella
Laïs aan het werk zien en horen met hun vier vaste begeleiders is een feest. Laïs a capella is pure magie. Niets leidt af van de prachtige vocalen die op een haast perfecte wijze met elkaar harmoniëren. Dat werd ten overvloede bewezen tijdens het a capella-gebeuren in de Leuvense Fnac.
Door de massale opkomst werd het concert noodgedwongen verplaatst van het Forum naar de trappenhal op het gelijkvloers. Honderden belangstellenden, rijen dik, bevolkten een groot gedeelte van de informatica-afdeling.
Hierdoor kreeg het concert een bijna intiem karakter. Annelies, Jorunn en Nathalie stonden quasi tussen het opeengepakte publiek. Je kon bij wijze van spreken elke ademtocht, elke zucht, elke oogopslag horen of zien. Opvallend ook het zichtbare plezier waarmee de drie bijna moeiteloos de prachtigste klanken ten gehore brachten.

Soleren in triplo
Geen echte verrassingen bij de repertoirekeuze. Uit de debuutcd werd onder andere gekozen voor rechtlijnige versies van ”t Zoutvat’ en ‘De wereld vergaat’.
Het contrast met de liedjes uit de Dorothea-cd was daardoor opmerkelijk. Er werd met veel meer durf en bravoure gesoleerd door elk van de drie zangeressen. Getuige een prachtige, door Nathalie ingeleide en voluit gezongen versie van ‘Benedetta’, waarop Annelies en Jorunn op een bijna organische wijze inpikten. Uit de ‘limited edition’ viel de keuze op ‘Le Grand Vent’. Met veel brio nam Annelies de Yacoub-zangpartijen voor haar rekening.

Stemmenmetamorfose
Aan het nieuwe materiaal merk je de metamorfose die het trio de afgelopen twee jaar heeft ondergaan. Waar op de debuut-cd de zangpartijen nogal vlak en zonder veel franjes overkomen, munten de Dorothea-nummers uit door hun rijk klankenpalet en hun avontuurlijke stemloopjes.
Prachtig om horen hoe tijdens dit a capella-optreden de drie stemmen – zonder enige technische hulp – bijwijlen de toonladders op- en afrenden, om uiteindelijk toch tot één geheel samen te smelten. En dat zonder zichtbare moeite, hoewel het ongetwijfeld een grote dosis concentratie en ritmegevoel vergde.

Maturiteit
Opvallend is hoeveel het trio de afgelopen maanden aan maturiteit heeft bijgewonnen. Op het einde van ‘Le Grand Vent’ verstrikten ze zich collectief in de tekst. Het voorval werd weggelachen zonder een zweem van irritatie of nervositeit. Ook een black-out van Annelies aan het begin van ‘De Wijn’ bracht hen nauwelijks van de wijs. Na een nieuwe start kregen de toeschouwers ditmaal een vlekkeloze versie van het nummer voorgeschoteld.
Het merendeel van de bindteksten werd weggelaten. En dat werd niet als een echt gemis ervaren. Het optreden kreeg hierdoor een stuk meer vaart. Kwinkslagen en grapjes konden er wel nog af. (Jorunn over het uitgestelde Fnac-optreden wegens ziekte van Nathalie. Onderwijl waren de drie driftig bezig een kleenex-doos soldaat te maken).

Magistrale apotheose
En de apotheose ontbrak ook nu niet. Het magistrale ‘Skamgreppet’, zonder versterkers, zonder micro’s, pure stemmengoochelarij. Tijdens zaaloptredens wordt het in totale duisternis gezongen. Hier gebeurde het in het volle licht. Maar het nummer en de présence van het trio verloren niets van hun kracht. Oog in oog staan met je publiek, nauwelijks enkele meters van je af, het moet een ware kick geven.

De Dorothea Tour behoort tot het verleden. De optredens van de laatste maanden hebben bewezen dat Annelies, Jorunn, Nathalie en hun begeleiders klaar zijn voor de zomerfestivals.
Benieuwd ook of er, naast de elektrisch versterkte concerten, ook een plaatsje op de kalender gereserveerd blijft voor zuivere a capella-concerten. Een Laïs-traditie die niet zou mogen verloren gaan.

© mt

© Laïs Website, 31 maart 2001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s