Jorunn: «Magische sfeer»

Het drietal bracht in de loop van april een vakantieweekje door in een Turks vissersdorpje. Geen spoor van toeristisch gedoe, qua muziek liggen ze een generatie achter. Maar Jorunn werd vooral getroffen door de magische sfeer opgeroepen door het gezang van de priesters tijdens het gebed.

20010423_bonanza1Dankzij de reischeque die we twee jaar geleden bij de CJP-prijs kregen, zitten (eigenlijk: liggen) we nu in Kalkan, een schattig vissersdorpje aan de zuidkust van Turkije. We kunnen ons alleen maar gelukkig prijzen dat we hier nu zitten, en niet in het hoogseizoen. Akkoord, dan hadden we misschien buikdanseressen en muzikanten gezien – die zijn nu nergens te bespeuren – maar dat toeristisch gedoe lijkt me ronduit verschrikkelijk.

Qua popmuziek staan ze hier ongeveer een halve eeuw achter. Een Turkse jongen vertelde ons fier dat zijn lievelingsmuziek wrack (rock dus) was zoals die door The Beach Boys, The Rolling Stones en George Michael werd gemaakt. In de plaatselijke bars draaien ze Guns ‘N Roses à volonté. Ach, op vakantie heeft dat wel iets.

Ongeveer drie keer per dag begeven de priesters zich naar de toren van hun moskee, en zetten zingend de mensen aan tot gebed. Die sfeer heeft iets magisch: een oude, rauwe stem die door schelle luidsprekers knalt, klanken en wendingen uitstotend die wij met de grootste moeite een béétje kunnen nadoen. Je kan je meteen voorstellen wat er gebeurt als tweehonderd meter verderop een andere priester begint te zingen. Kippenvel gegarandeerd. Je zou voor minder moslim worden!

© Bonanza, 23 april 2001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s