Pinkpop 2000 – Annelies blikt terug

Met het oog op de komende zomerfestivals blikte Annelies, in een gesprek met Humo, terug op de vorige editie van Pinkpop. Tevens het eerste grote rockfestival waar Laïs ooit geprogrammeerd stond. Een soort rockdoop voor de groep. Dit succesvolle optreden kreeg bijzonder veel weerklank in de pers en vormde mede de aanzet naar een nog grotere buitenlandse belangstelling.

20010522_humo1Nu de MKZ-blokkades zijn opgeheven, kan iedereen weer met gerust gemoed de grens met Nederland oversteken. Pinkpop was onze eerste afspraak, maar het festival is jammer genoeg al enkele weken uitverkocht. Drie Belgische groepen deden tijdens de editie van vorig jaar de paardenrenbaan van Landgraaf aan. Novastar speelde er naar eigen zeggen hun slechtste optreden aller tijden, maar Arid overleefde de concurrentie met Pearl Jam en Laïs zette in Nederlands Limburg zijn buitenlandse veroveringstocht voorgoed in.

ANNELIES BROSENS (Laïs) «We waren heel bang. Het was de eerste keer dat we op een rockfestival zongen – het was een doop. Wij stonden als eerste geprogrammeerd, wat het voordeel heeft dat je heel lang mag soundchecken. In een hoekje van een tent waren er al enkele Hollanders aan het schreeuwen: ‘Meiden, jullie gaan het hartstikke goed doen.’ Dat gaf ons moed. Jan Smeets, de organisator van Pinkpop, is ook een grote fan van ons. Hij heeft ons in de weken voor het festival flink zitten ophemelen.»

HUMO Hoe reageerden de Nederlanders op jullie breekbare nummers?
ANNELIES «Verrassend goed. We begonnen met twee a-capella-nummers. Dat was een risico, maar het publiek danste en zong vanaf het begin mee. Ik geloofde mijn ogen niet toen die tent tijdens het concert helemaal vol stroomde.»

«VROUWEN KUNNEN ZICH BETER DAN MANNEN
OP MEERDERE DINGEN TEGELIJK CONCENTREREN»

HUMO Novastar en Arid leggen er dit jaar bewust de riem af, maar jullie blijven maar optreden. Hebben jullie dan toch een groter uithoudingsvermogen dan mannen?
ANNELIES «Als Joost Zwegers nieuwe nummers wil schrijven, moet hij vrijaf nemen. Wij doen dat allemaal door elkaar: optreden en nummers schrijven. Vrouwen kunnen zich beter op meerdere dingen tegelijk concentreren, dat is nu eenmaal zo.»

HUMO Wie zou jij willen terugzien van Pinkpop 2000?
ANNELIES «Pearl Jam. Wij wilden ze in Werchter gaan bekijken, maar toen gebeurde dat drama in Roskilde. Jammer. Het optreden van Korn was een lachertje. Die gast kwam het podium opgesprongen met een doedelzak, maar hij kon daar absoluut niet op spelen. Hij zat er voortdurend naast.»
«Sinds Pinkpop is Nathalie helemaal wild van Sixteen Horsepower en ik denk altijd terug aan die dag als ik de videoclip van Krezip zie. Ik ben niet zo kapot van hun muziek, maar als je op die leeftijd de massa zo kunt inpakken als Jacqueline vind ik dat heel knap.»

HUMO Worden Nederlandse fans sneller handtastelijk? Drie hemelse vrouwenstemmen op een zinderende weide, dat moet tot problemen leiden.
ANNELIES «Ach, Nathalie is tijdens een Nederlandse show eens door Ruud Gullit in haar gat geknepen, maar dat vinden wij niet lastigvallen. Hij dacht waarschijnlijk dat hij zich dat met zijn status wel kon permitteren. Op Pinkpop is er niets bijzonders gebeurd. Als wij op de wei rondliepen, herkende niemans ons en backstage hield ook iedereen zijn manieren. In vergelijking met andere festivals lopen er op Pinkpop vooral veel vrouwen rond. Misschien zit dat er voor iets tussen. (lacht).»

HUMO Het gerucht dat jullie lesbisch zijn, is dat nu ook stilaan de wereld uit?
ANNELIES «Ik hoop het. Vroeger dachten ze dat Jorunn en ik lesbisch waren, omdat we zo dikwijls arm in arm rondliepen. Maar we hebben nu alledrie een vriend. Jorunn gaat met onze gitarist, die van mij doet af en toe de merchandising en Nathalie heeft al een kindje: als mama aan het optreden is, let papa thuis op de dochter.»

HUMO Wat wil je absoluut zien tijdens de festivals van deze zomer?
ANNELIES «Manu Chao op Werchter. Ik vind hun cd ‘Clandestino’ geweldig en ik ben razend benieuwd hoe hun muziek op een groot podium in de buitenlucht klinkt.»

HUMO Jullie staan op Dranouter helemaal op het einde geprogrammeerd.
ANNELIES «Ja, dit jaar zal het allicht donker zijn als het onze beurt is. Kunnen de mensen eindelijk onze fantastische lichtshow bewonderen (lacht).»

‘OPMAAT PINKPOP’, een concertregistratie van Pinkpop 2000, werd uitgezonden op Nederland 3 op dinsdag 29 mei, woensdag 30 mei en donderdag 31 mei, omstreeks middernacht.

© Humo, 22 mei 2001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s