Laïs op Rock Werchter (30/6)

WERCHTER, Pyramid Marquee – Jorunn, Annelies en Nathalie slaagden erin om – uitstekend begeleid door Hans, Ronnie, Fritz en Bart – op een schitterende manier het 6.000-koppige rockpubliek laaiend enthousiast te maken met hun eigenzinnige mix van a capella, folk en onvervalste folkrock. Ze schrokken er niet voor terug om “Le Grand Vent” een reggae-ritme mee te geven. Folk goes reggae!!

20010630_website1SONGS
Er werd één splinternieuw nummer gebracht: de traditional ‘Polly on the shore’. ‘Le grand vent’, oorspronkelijk een a capellanummer, werd in een fleurig reggaekleedje gestoken. ‘De ballade van Boon’, soundtrack van de Boonverfilming ‘Vergeten Straat’, besloot op indrukwekkende wijze het officiële gedeelte van het Laïsconcert.

LIGHTSHOW
Annelies maakte al gewag van de lightshow die op Werchter gebruikt ging worden. De lightshow was perfect aangepast aan de klankkleur van de nummers. Op een groot scherm werden videofimpjes geprojecteerd die perfect de sfeer uitstraalden van de liedjes, soms rustgevens, op andere momenten opzwepend. Er werd op een subtiele manier gebruikgemaakt van belichting en kleurmenging. In het eerste deel van ‘Les douze mois’ werd het podium ondergedompeld in blauw diffuus licht, om tijdens het uitbundige slot van het nummer te metamorfoseren naar warm rood. ‘De wanhoop’ kreeg paarse tinten mee.

VERSTERKING
De groep werd voor de gelegenheid versterkt met een extra percussionist en een keyboardspeler. Vooral ‘De Ballade van Boon’ werd prachtig ingekleurd door de keyboardklanken.

20010630_website2STERKE PRESTATIE
In tegenstelling met vorig jaar («vorig jaar wilden we er vooral een lap opgeven»), was het de groep dit jaar vooral te doen om een goed concert te brengen.
In het begin worstelde de band met wat technische problemen («geen tijd voor een soundcheck gehad»), maar gaandeweg klonk het geluid en de mix van de nummers angstwekkend perfect. Dat bleek bijvoorbeeld uit het nieuwe a capellanummer ‘Polly on the shore’, waarbij de drie stemmen op een schitterende manier communiceerden.
De balans tussen stemmen en instrumenten was quasi perfect. De stemmen werden op geen enkel moment weggedrukt door de begeleiding.
Het publiek in de Marquee leefde enorm mee met het concert. Bij de a capellanummers was het muisstil (de enkele a capellanummers die gebracht werden – zoals het magistrale ‘Benedetta’ – , klonken dan ook behoorlijk indrukwekkend). Bij ”t Smidje’ ging de hele tent uit de bol. Nooit geziene taferelen! Trillende camerabeelden als gevolg van duizenden stampende en springende voeten …

20010630_website3AMBITIE
De ambitie van het drietal reikt heel ver. «We willen zo ver mogelijk geraken, zowel wat ons technisch niveau betreft als onze bekendheid in het buitenland». Niet per se beroemd worden, maar wel vooral geapprecieerd worden omwille van hun muzikale kwaliteiten.
De komende maanden kan de groep alleszins zijn ambitie waarmaken in het buitenland. Er staan voorlopig optredens geprogrammeerd in Duitsland, Nederland en Frankrijk.

mt
© Foto’s http://www.goformusic.be

COMMENTAREN 30/06

De Standaard, 2 juli 2001
Laïs was voor de gelegenheid uitgebreid met percussionist Cesar Janssens en Vincent Pierins aan toetsen. Het zorgde soms voor haperingen, maar maakte ritmisch meer variatie mogelijk, en het onvermijdelijke contact met de wereld van elektronica wordt zo uitgetest. Dat laatste was hoorbaar in een fraai ‘Les douze mois’, waarvan de atmosferische uitwerking (met visuals) aangaf in welke richting de groep zou kunnen evolueren.
Lekker klonk de funkaanpak van ‘De wanhoop’. Nieuw was ‘Polly’, een Engelstalige song over verkrachting die wellicht op een te verschijnen mini-cd komt.
Zeer volwassen aan het worden, Laïs, en voor het eerst vond ik ook hun podiumprésence vol zelfvertrouwen.
(vpb)

Go for Music, 2 juli 2001
In hun tweede doortocht op wat ze zelf noemden ‘Folk Werchter’ paste Laïs zich wel een ietwat moderner en rockerig jasje aan. Waarbij de 3 stemmen nog steeds de hoodrol spelen en nog de sterke troef blijven. Ons vrouwelijk trio vond hier voortreffelijke ruggesteun in zo’n 6 extra virtuoze muzikanten. Deze tweede passage op Rock Werchter mag dus wel degelijk ook een tweede overwinning worden genoemd.
Laïs bevestigde zich hier wel degelijk en toont ook zich uit het Folkgetto te willen losworstelen: meer rock, meer arrangementen, meer electrisch, minder Vlaamsch, … En dat kan je ze maar meegeven, dat ze zo durven evolueren. Hun stemmen, die verdienen ook nog een aparte vermelding.

© Laïs Website, 30 juni 2001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s