CHAPEAU EUROPE – MET LAÏS EN 200 ANDERE ARTIESTEN (9/7)

BRUSSEL, Grote Markt – Op 9 juli 2001 om 22 u 30 hadden België en Europa een afspraak op de Grote Markt van Brussel om de opvoering ‘Chapeau Europa’, een co-productie van de ‘Créations du Dragon’ en ‘Oud België’bij te wonen. Laïs was een van de 200 deelnemende artiesten aan dit groots opgezet spektakel.

20010711_website1Groots Cultureel Volksspektakel
Voor de eerste keer in België, hebben de drie Gemeenschappen – Franse, Vlaamse en Duitstalige -, in samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, hand in hand gewerkt om het publiek een groots cultureel volksspektakel aan te bieden.
Halfweg tussen music-hall en toneel, kwaen voor “Chapeau Europa” meer dan 200 artiesten uit de vier hoeken van het oud continent samen. Zangers, dansers, muzikanten, marionettenspelers, pyrotechniek, verbeelding, structuren in de lucht, de ontwerpers hebben de magie aan alle disciplines ontleend. En het publiek werd zelfs verzocht eraan deel te nemen met een bolhoed op het hoofd, symbool van de avond.
Het feest van 9 juli werd voorbereid in een geest van grenzeloze durf en verbeelding. Een grootscheeps project dat tot stand kon komen dankzij de gemeenschappelijke inzet van de politieke en culturele milieus om aan de straatopvoering haar luister van vroeger terug te schenken.

Technische Fiche
Chapeau Europa was een coproductie van ANCIENNE BELGIQUE in samenwerking met CREATIONS du DRAGON.
Het evenement had plaats op de Brusselse Grote Markt op maandag 9 juli 2001 om 22.30u
Naast Jean-Louis Daulne, Laïs, Raymond van het Groenewoud, Starflam, Jaune Toujours, Toots Thielemans, El Tattoo del Tigre, Ensemble Musiques Nouvelles en Transe Express namen nog 200 andere artiesten deel.
Artistieke leiding was in handen van Franco Dragone (de man achter “Cirque du Soleil”). De muzikale programmatie werd verzorgd door Jari Demeulemeester (directeur van de Brusselse AB).
De toegang tot het gebeuren was gratis (op de huur of de aankoop van een bolhoed na). Er werden maximum 8.000 toeschouwers toegelaten.

Rechtstreekse TV-uitzending
Het volksspektakel kon gevolgd worden op een reuzescherm dat opgesteld stond aan de Kunstberg.
Op RTBF werd alles rechtstreeks uitgezonden. De VRT volge met een lichte vertraging. Het evenemente duurde ongeveer 1 uur en 30 min.

Brussel even een sprookje 11/07
Anderhalf uur lang defileerden allerlei wezens over de catwalk in vage of scherpe taferelen. Stripfiguren als Robbedoes, chansonnier Brel op film, artiesten Laïs (‘De valse zeeman’) en Raymond Van het Groenewoud in levenden lijve. Die laatste zong ‘Je veux de l’amour’ als een popvariant op het broederthema van Beethoven, dat Toots Thielemans later op zijn mondharmonica blies.

© De Standaard, 11 juli 2001
Laïs Website, 11 juli 2001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s