Folkfestival Dranouter – 27ste editie (3/8-5/8)

Dranouter, Festivalweide – Voor de derde maal is Laïs te gast op het Folkfestival van Dranouter. In 1996 nog als speciale gast van Kadril voor een blitzoptreden. In 1999 sloopte de groep de grote concerttent met een verschroeiende rockact. Dit jaar worden Jorunn, Nathalie en Annelies, samen met hun vaste begeleiders, door de grote poort binnengehaald als één van de topacts van de huidige editie. Op zaterdag 4 augustus zal de grote concerttent opnieuw op zijn grondvesten daveren als het zevental het podium betreedt.

20010729_website1Laïs – Leading Ladies
Het Folkfestival is duidelijk fier dat het Laïs voor de derde maal op de affiche mag zetten. Het festival zorgde er immers voor dat het trio een “overnight sensation” werd tijdens de editie van 1996:
«De leading-ladies van de Vlaamse folkrevival. Nadat hun debuut meer dan 50.000 exemplaren verkocht, speelden ze samen met I Muvrini, voorprogramma van Sting en tourden door heel Europa. Dranouter speelde een belangrijke rol in hun successtory en brengt hen nu met veel trots (voor de derde keer) terug.»
Laïs is kind aan huis in Dranouter. Hun eerste optreden deden ze als speciale gast van Kadril in de grote concerttent, en hoewel hun passage toen nauwelijks tien minuten duurde, wordt daar nu nog over gepraat. Uit 1996 stamt de ‘Angel Voices’-uitspraak van grote countryrock-dame Emmylou Harris, toen ook aanwezig op Folk Dranouter.
Intussen is er veel gebeurd, en dit jaar staan ze weer op het festival, maar dan als een van de hoofdacts. Volkomen terecht, want ‘een groep die einde juni op Werchter duizenden rockfans uit hun dak kan laten gaan, heeft de match op een folkfestival al bij voorbaat gewonnen’, volgens Bonanza van deze week.

Festivalaffiche Dranouter 29/07
Het festival is ondertussen aan zijn 27ste editie toe. Het hele gebeuren gaat door van vrijdag 3 tot en met zondag 5 augustus. Meer dan 70 groepen zullen te zien zijn op zeven podia.
De echte folkliefhebbers zullen ruim aan hun trekken komen met heel wat groepen die puur traditionele volksmuziek brengen. In het kader van ‘he new tradition’, waar het festival nu al enkele jaren voor staat, worden diverse groepen geprogrammeerd die creatief, hedendaags en soms heel eigenzinnig omspringen met het traditioneel materiaal. Tevens wordt er ruime aandacht besteed aan de singer-songwriters. Uiteraard biedt het festival ook weer een podium aan tal van Vlaamse groepen: de folkrevival die midden de jaren ’90 werd ingezet, werpt nog altijd zijn vruchten af.
Bekijken we even het programma in de Grote Concerttent op zaterdag 4 augustus, de dag van het Laïs-concert.

Grote Concerttent zaterdag 4/8.
> 14.00u – John Tams Band
> 15.30u – Luc De Vos + Gorki
> 17.00u – Capercaillie
> 18.30u – LAIS
> 20.00u – Suzanne Vega
> 21.45u – Youssou N’Dour
> 23.45u – Zen Zila

Volledige festivalinfo: Website Folkfestival Dranouter

20010729_website2Capercaillie – Grote naam uit Schotland
«Capercaillie is zowat het paradepaardje van de Keltische folkscene. De groep wordt weleens de Schotse tegenhanger van Clannad genoemd.
De groep rond zangeres Karen Matheson heeft wel iets meer ritme. Bovendien schrikt ze er niet voor terug haar moderne folk te laten remixen door hedendaagse dance-meesters als Youth. Voor het eerst sinds lang weer eens in België, en alleen daarom al een onvoorwaardelijke aanrader». (Bonanza)

mt

Webstek Folkfestival Dranouter

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s