FOLK DRANOUTER – LAÏS LAAT GROTE INDRUK NA (4/8)

DRANOUTER, Grote concerttent – Zodra Suzanne Vega, die aanvankelijk geprogrammeerd stond ná Laïs, klaar was met haar briljante set, stroomde de tent, die al behoorlijk gevuld was, zo mogelijk nog voller. Je staande houden werd letterlijk steeds moeilijker. Iedereen wou LAÏS zien, zo komt het me voor. Voor de derde keer stond de groep op de plek waar het zo’n vijf jaar geleden allemaal begon.

20010805_website1Dorothea
Toen Friedl Lesage ‘de heilige drievuldigheid uit Kalmthout’ aankondigde (niet mijn, maar Lesages woorden), werd de zaal wild! Na een valse start – je hoorde de eerste noten van ‘Doran’, en dan niets meer – kon het spektakel vijf minuten later toch beginnen. De meisjes kregen bij hun verschijnen een ongelofelijk warm onthaal.
De set van Laïs was voornamelijk opgebouwd rond de ‘Dorothea’-cd, met nadruk op de ambiancenummers. Een goede keuze, zo zou blijken. Het drietal en hun begeleiders gaven er een ferme lap op. Het gevolg laat zich raden: de tent ging compleet uit haar dak. Na een schitterend ‘Doran’, volgde ‘(houd uw) Kanneke’, ingeleid door Annelies («Houdt allemaal uw kanneke maar eens goed vast»). Voor wie nog niet wist waar het nummer over ging gaven Annelies en Nathalie de nodige ‘plastische’ uitleg.

Ambiancenummers
Volgden achtereenvolgens ‘Le Grand Vent’, de swingende Dorothea-versie van ‘De Wanhoop’ en het maagdenlied ‘Dorothea, overschone maagd’ (Annelies: «Zijn er nog veel maagden aanwezig?»).
De ambiancenummers, zoals ik ze noem, overheersten. Dus ook ‘De Wijn’, ‘Marider’ en een indrukwekkend ‘7 Steken’.
Het nieuwe Engelse nummer ‘Polly on the shore’ (geschreven door Lester Simpson, één van de leden van de a capellagroep Coope, Boys & Simpson) heeft een vaste stek op de playlist verworven. ‘Tina Vieri’ – dat live almaar beter wordt – werd op fenomenale wijze gebracht. Met het ondertussen bekende stevige staartje aan het einde.

Intimiteit
Ik miste een beetje de intimiteit die je soms bij een Laïsconcert hebben kan, maar toch stond ‘De Valse Zeeman’, (wat mij betreft hét beste nummer van de ‘Dorothea’-cd) garant voor kippenvel en een brok in de keel bij ondergetekende. De grote P van prachtig. Andere hoogtepunten: ‘De Ballade Van Boon’ in een uitmuntende uitvoering, en het indrukwekkende ‘Les Douze Mois’ («Onze lieveling», zoals Jorunn het omschrijft).
Heel leuk was Laïs’ interpretatie van ‘Walk Like An Egyptian’ van The Bangles (als bisser), maar dat dit de nieuwe single zal worden, zoals Nathalie aankondigde, zal wel een grapje zijn. Maar zoals verhoopt en verwacht: Laïs kwam, zag, zong en overwon.
En de meisjes worden alsmaar knapper. Jorun zag er beeldig uit in haar maagdelijk witte kleedje!

Markec

FOLK DRANOUTER – LAÏS SPEELT DRANOUTER PLAT (4/8) 05/08
Dranouter, Grote Concerttent – Net als enkele andere groepen kreeg Laïs zijn deel van de geluidsproblemen. Het concert kende min of meer een valse start. Nadat Doran door de muzikanten werd ingezet, verschenen Annelies, Nathalie niet op het podium.

Dranouter platgespeeld
«Technische problemen» heette het en het geduld van de inmiddels serieus samengedrukte fans werd nog eens met een minuut of vijf op de proef gesteld. ’t Zullen wel weer die (inmiddels beruchte) oortjes geweest zijn.
Toen ze eindelijk op het podium verschenen, leken de meisjes een beetje uit hun lood geslagen door dit voorval. Maar na één nummer en een daverend onthaal door het enthousiaste publiek was alles blijkbaar vergeten. Tijdens de rest van het concert was van technische problemen niet veel meer te merken.
Het concert zelf was zeer de moeite. Laïs speelde Dranouter gewoonweg plat.

Hans Feyaerts

Dranouter hitlijst
Laïs scoort nog steeds het best met ”t Smidje’, gearrangeerd door… precies Kadril. Hun set putte zoals in Werchter uit de twee platen, laste wat meer a capella-momenten in, liet zien dat de meisjes zoeken naar een podiumprésence en besloot met de nieuwe single ‘Walk like an Egyptian’ van The Bangles. Komaan zeg, meisjes!

© De Standaard, 6 augustus 2001

Vlaamse Schotten en een Nederlandse Amerikaan
Bij Laïs gaat het er later wat beschaafder toe. Hoewel. Welk festival kan zich in afwachting van een technisch probleempje een collectief Een Nederlandse Amerikaan permitteren? Dit moet Dranouter zijn, waar de drie schoonste stemmen van Vlaanderen nu een stuk zelfbewuster voor de dag komen dan bij de eerste schuchtere introductie, jaren geleden, op dezelfde plek bij Kadril.

© Het Nieuwsblad, 6 augustus 2001

Laïs Webstek, 6 augustus 2001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s