Markrock Leuven (13/8-15/8) – Laïs meest charmante succesverhaal

Het meest charmante succesverhaal dat de vaderlandse muziek de afgelopen jaren meemaakte, is dat van Laïs. Jorunn Bauweraerts, Nathalie Delcroix en Annelies Brosens, drie meisjes uit Kalmthout die zichzelf halsoverkop sterren zagen worden dankzij een oer-Vlaams folk-repertoire.
Ze kunnen er soms nog altijd niet aan uit. «We zijn toch maar drie grieten die muziek maken», verzuchten die van Laïs, wanneer ze even stilstaan bij het internationale succes dat hen te beurt viel.

20010808_website1Ja, maar wát voor muziek. Hun debuut-cd ging niet voor niets 50.000 keer over de toonbank in Vlaanderen, een gigantisch cijfer voor een grotendeels vocaal, traditioneel folkalbum.
De tweede cd ‘Dorothea’ klinkt nog een stuk beter. Ze hebben inmiddels ook een vaste groep, maar de kern blijft: Jorunn, Nathalie en Annelies. Je hoort daarop een groep in volle evolutie, die de folkwortels niet resoluut uittrekt maar die toch bemest met invloeden uit de vier windstreken. Waarmee Laïs nog internationaler wordt, en zo het bereik misschien nog vergroot.
Het verhaal van Laïs is uniek. Waar andere Vlaamse groepen hun ziel zouden verkopen om over de grens succes te oogsten, valt dat deze meisjes in de schoot door gewoon zichzelf te zijn. Hun geheim? «Onze stemmen zijn onze instrumenten. Zij maken de teksten bijkomstig.»

Markrock Leuven – Affiche Oude Markt Leuven, dinsdag 14/8
> 18.00u-18.30u – The Dallas Explosion
> 18.45u-19.30u – Twarres
> 20.00u-21.00u – LAÏS
> 21.30u-22.30u – Eagle-Eye Cherry
> 23.00u-00.15u – Travis
> 00.45u-01.45u – El Tattoo del Tigre

20010808_website2Twarres – Friesland op de kaart gezet
Vlaanderen heeft het afgelopen jaar een nieuw land leren kennen. Nederland kenden we al – we luisteren ook al wel eens naar een Nederlandse artiest – maar die ‘Wêr Bisto’ kwam niet uit Nederland, want we verstonden er geen woord van. Friesland, ha! Da’s iets anders. Daarmee was dat onbegrijpelijke gewauwel meteen verklaard.
Maar nog waren we niet klaar voor het massale succes dat het duo Marjan Timmer en Johan Van Der Veen, beide geen twintig, te beurt viel. Van een gastverschijning tijdens een Marco Borsato-concert tot – in één keer – de top van de hitlijsten, een platina-single en een doorlopend abonnement op de radiogolven.
Inmiddels is er een tweede single ‘She couldn’t laugh’, die je inmiddels ook al kent van de radio. Een ander facet van Twarres, maar nog niet het hele verhaal. Dat krijg je tijdens een concert.

Webstek Marktrock Leuven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s