MARKTROCK LEUVEN : LAÏS SPEELT OUDE MARKT PLAT (14/8)

Leuven, dinsdag 14 augustus – Na het door het overwegend jonge publiek gesmaakte optreden van Twarres was het de beurt aan Laïs om de Oude Markt in lichterlaaie te zetten. Het drietal koos er voor om – klassiek bijna – in te zetten met een zeer knappe versie van ‘Doran’. Het begin van een set die de hele Oude Markt zou inpakken.

20010817_website1BEELDIG
De meisjes hadden ervoor gekozen om in te zetten met ‘Doran’. Al vond ik dat ze wel langer wegbleven om op te komen dan bij vorige optredens. Maar toen ze dan toch op het podium verschenen, … Waauw… wat zagen ze er weer beeldig uit. Jorunn in haar rode jurk. Sexy!. Maar ook Annelies in strakke jeans en topje en Nathalie in zwart kleedje en de onafscheidelijke laarsjes mochten er zijn!

VOORAL ‘DOROTHEA’-CD
‘Doran’ werd gevolgd door ‘Marider’, en ook de rest van het optreden zouden vooral nummers uit de laatste CD de revue passeren. Uit de debuutplaat ‘Laïs’ kregen we alleen ‘De Wereld Vergaat’, opnieuw in een schitterende uitvoering, én een luidkeels meegebruld ”t Smidje’. Veel ambiancenummers in de set, ideaal voor een festival met een divers publiek zoals op Marktrock. En ambiance was er. Al werd dansen of gewoon bewegen wel heel erg moeilijk op de overvolle Oude Markt! Het sardientjesgevoel.

AMBIANCE
We kregen nog een stomende versie van ‘(houd uw) Kanneke’ en het verhaal over de wonderschone maagd ‘Dorothea’. Annelies droeg ‘De Wanhoop’ op aan alle studenten die nu helaas opnieuw achter de boeken zitten en straks examen moeten afleggen. Sympathiek…
Ook de Franse liedjes ‘Le Grand Vent’, in een van de beste liveuitvoeringen die ik al gezien heb, ‘Comme Au Sein De La Nuit’ en ‘Les Douze Mois’ waren van de partij, net als het nieuwe nummer ‘Polly On The shore’ (nog steeds geen favoriet van ondergetekende). Helaas géén ‘Le Renard Et La Belette’.
Ook nu weer één van DE hoogtepunten: ‘Tina Vieri’, inclusief het snelle stevige stuk aan het einde… Laïs goes Metallica!

KIPPENVELFACTOR
Naast de ambiancenummers was er ook nu weer plaats voor de kippenvelfactor. Mijn avond kon niet meer stuk na het horen van een opniew beklemmende versie van ‘De Valse Zeeman’. Dankjewel Annelies! En ook op Marktrock: ‘De Ballade Van Boon’. SCHITTEREND ! Tijdens het lange uitdeinen – de muzikanten mochten wat uitfreaken en deden dat met verve – verlieten de meisjes een voor een het podium, later gevolgd door hun begeleiders. Exit Laïs…

(Niet de) NIEUWE SINGLE
Natuurlijk werden ze nog teruggeroepen voor het extraatje ‘Walk like an Egyptian’. (Nathalie met bijkomend commentaar: «Niet onze nieuwe single!» Meteen ontkende ze hiermee de opmerking die ze op Dranouter de wereld had ingestuurd en die sindsdien een eigen leven was gaan leiden in de media). Deze Bangles-cover uit de eighties kwam duidelijk als een aangename verrassing over bij het publiek. De Oude Markt ging nogmaals uit haar dak!
Een leuke afsluiter van nog maar eens een overdonderend Laïs-optreden.

Markec

MARKTROCK LEUVEN : OUDE MARKT INGEPAKT
Zes jaar doen ze het nu al, die drie dames uit het Antwerpse. Zaal na zaal, tent na tent wisten ze al in te pakken, en nu dus ook de Oude Markt. Veel hebben ze daar niet voor nodig. Of toch wel: drie stemmen, zoals je die niet te vaak zal tegenkomen. En o ja, een stemvork ook, altijd bij de hand op het podium. Om maar te zeggen dat bij Laïs het muzikale blijft primeren.
Ook het talrijk naar de Oude Markt opgekomen publiek – veel volk zal er niet meer bijgekund hebben – weet dit absoluut te appreciëren. Toegegeven: misschien komt de meerstemmigheid in open lucht niet volledig tot haar recht als in een tent, en is het publiek een ietwat afgemat door de hete namiddagzon.
Al mag hierin natuurlijk niet overdreven worden. Nummers als ‘Dorothea’ en ‘Houd uw kanneke proper Dianneke’ blijven het publiek duidelijk beroeren. Al bij al dus een meer dan degelijk concert; de typische Laïs-formule blijft het doen.

© Studio Brussel, 14 augustus 2001)

MARKTROCK LEUVEN – OVERZICHT DINSDAGCONCERTEN
Leuven, Oude Markt – Niet alleen Laïs concerteerde dinsdagavond op de Oude Markt. Ook Dallas Explosion, Twarres, Eagle Eye Cherry en Travis speelden hun set met wisselend succes. Een overzicht.

Dallas Explosion
Veelbelovend begin en dan vooral duidelijk dat de drie heren nog veel boterhammen moeten eten. Invloed van anderen is normaal (Jimi Hendrix / Soulwax), maar een eigen stempel is noodzakelijk, en dat miste ik eerlijk gezegd. (jan)

Twarres
Het Friese duo is razend populair hier, getuige het warme onthaal dat hen te beurt viel toen ze het podium betraden. Het verdict? Zowel knappe Marjan Timmer als Johan Van Der Veen hebben een mooie en goede stem. Ze zagen er ook heel sympathiek uit, maar eigenlijk raakte de muziek je te weinig. Mooie stemmen, maar alle liedjes leken op elkaar. Er ontbrak wat variatie.
Natuurlijk heb ik genoten van ‘Wêr Bisto’, maar ze moeten nog hard werken aan goede songs. Het jonge publiek had het duidelijk wel naar zijn zin met Twarres!
(mark)

Laïs
Eindelijk echt iets te beleven op het podium. Grappig hoe Ronny (de drummer) ‘Les douze mois’ inzette, terwijl het iets anders moest zijn.
Spijtig geen ‘Renard’, maar toch eens te meer een schitterend optreden.
Jammer toch dat de rustigere nummers zoals ‘De valse zeeman’ en ‘Ballade van Boon’ wat in het geroezemoes verloren gingen. (jan)

Eagle-Eye Cherry
Een zeer fijn optreden van een sympathieke man met charisma en optimistiche liedjes. Knappe muzikanten en goede muziek. Bij de hit ‘Lost and Found’ – hier gezongen zonder zus Neneh – haalde de gitarist een 12-snarige Rickenbacker gitaar uit (zie The Byrds en The Beatles) waar ik (en mijn portefeuille) alleen van kunnen dromen. Het einde was wervelend en zelfs bij nieuwe nummers ging het publiek uit de bol.
(jan)

MARKTROCK – KEERZIJDE VAN DE MEDAILLE

MARKTROCK – TROP IS TEVEEL
Marktrock dreigt ten onder te gaan aan zijn populariteit. Of zoals een beruchte dorpsgenoot van mij zei: «te veel is trop en trop is teveel». Sardientjesgevoel is gewoon te zwak uitgedrukt. Veel mensen komen vooral ‘voor de sfeer’ en niet voor de muziek (wat bij de echte muziekliefhebbers tot irritatie kan leiden).
Voor Travis en vervolg zijn we niet meer gebleven wegens te druk op de markt. Bij het weggaan zagen we dat zelfs op de andere pleinen de bordjes op “VOLZET” stonden !!!
(jan)

KWISTIG MET PASJES
Op het optreden van Laïs viel niet veel aan te merken, op de organisatie daarentegen…
Wij hadden al om 15.00 uur vooraan postgevat om zeker niet tegen de rug van iemand anders te moeten aankijken. Dat was dus verkeerd gedacht. Marktrock had blijkbaar zeer kwistig omgesprongen met frontstagepasjes. Er stonden telkens ongeveer 25 mensen voor onze neus.
Op andere festivals en concerten is er altijd een zeer beperkt aantal frontstagepasjes. En die mensen staan altijd aan de zijkant, zodat zij de anderen niet hinderen. Zelfs de leden van de security hadden er in Leuven last van, want ze hadden geen vrij zicht meer op het publiek.
(nele)

Webstek Marktrock Leuven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s