Harmonieuze folk

Middelburg, Abdijplein – Op 31 augustus stond de groep op de planken in het Zeeuwse Middelburg tijdens het Zeeland Nazomer Festival. «Drie jonge Vlaamse vrouwen op het podium, drie hemelse stemmen. Laïs is het nieuwe geluid binnen de folkscene», zo werd de groep aangekondigd op de festivalsite. En het concert dat Laïs ten beste gaf was eens te meer prachtig. Zelfs de regen mocht de pret niet drukken.

ABDIJOPTREDEN ZORGT VOOR SPECIALE SFEER
Iets over half tien ging de groep van start. Het optreden vond plaats in een abdij, hetgeen voor een speciale sfeer zorgde (waarschijnlijk voor Laïs nog meer dan voor het publiek). Er waren naar schatting 250 mensen die dit concert bijwoonden.

ANDERE KLANKKLEUR
Draailierspeler Hans was voor deze gelegenheid vervangen door een accordeonist. Bij de nummers met draailierbegeleiding miste ik Hans erg. Ook bij ‘Dorothea’. Bij andere nummers zorgde de iets andere klankkleur daarentegen voor een ander effect, wat zeker niet slecht was.

NOG BETER DAN OP ‘BOTERHAMMEN’!
De klank op het plein was zeer goed. Laïs zelf klonk fantastisch, zelfs nog beter dan op ‘Boterhammen in de Stad’ twee dagen eerder. Van de normale concertplaylist werd nauwelijks afgeweken. De meisjes waagden zich echter niet meer aan ”t Zoutvat’. Ook ‘Walk like an Egyptian’ bleef ditmaal achterwege. Het viel mij ook op dat het grootste deel van het publiek niet vertrouwd was met de nummers, maar wel heel aandachtig naar de teksten luisterde: regelmatig klonk er gegniffel.

DANSENDE NATHALIE?
Tijdens ”t Smidje’ maakte Annelies aanstalten om ditmaal haar rondedansje met Nathalie te doen. Nathalie zag dat blijkbaar niet dadelijk zitten. Uiteindelijk werd toch op het normale scenario overgeschakeld: Annelies en Jorunn wervelend over het podium.
Na ‘De Ballade van Boon’ – de traditionele afsluiter tijdens de concerten van de voorbije weken – bleven de mensen applaudiseren voor meer. Ze werden beloond met twee bisnummers, waaronder het beeldschone a capellanummer ‘Tuuli’.

Nele Geerts
© Laïs Website, 7 september 2001

* * *

ACOUSTISCHE VERWACHTINGEN
Heel erg genoten van het Laïs-optreden in Middelburg! Samen met een vriendin zat ik op de eerste rij. We waren zowat de enigen die daadwerkelijk ooit wel eens van Lais hadden gehoord. Jammer…

HOUTEN STOELTJES
Ook erg jammer was dat de organisatie had besloten oncomfortabele houten stoeltjes neer te zetten, terwijl ik me juist lekker had verheugd op een beetje swingen. De reden liet zich raden. Een bepaald deel van het publiek had wellicht andere verwachtingen over dit concert. Tijdens het vorige Laïs-optreden in Zeeland – op 5 mei in Vlissingen – bestond de groep wegens ziekte enkel uit de 3 meisjes & gitarist. Het was waarschijnlijk even schrikken voor de mensen die opnieuw een acoustisch trio verwachtten!

POLLY
Voor mij was deze eerste keer Laïs in volledige bezetting een geweldige ervaring.
Verheugend ook om het veelbesproken ‘Polly on the Shore’ eens te horen te krijgen. ‘Walk like an Egyptian’ werd helaas achterwege gelaten.

Maggie
© Laïs Website, 7 september 2001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s