MidWinteR – Staande Ovatie

Kerk Kalmthout, 20.45u – Voor de kerk had zich al een massa volk verzameld waardoor we onze kans op een plaatsje op de eerste rij al de mist in zagen gaan. Toch hadden we geluk: aan de zijbeuk konden we allemaal nog een zitje bemachtigen.
De kerk was echt prachtig aangekleed: kaarsjes en een sfeervolle verlichting. Kinderen mochten vooraan op de grond plaatsnemen.

20011201_website1MidWinterConcert Kalmthout – Massale belangstelling
Aan het begin van het concert gaf Gunter Bauweraerts, componist en mede-organisator van het MidWinteR-gebeuren toe dat de stoutste verwachtingen qua publieke opkomst ver overtroffen waren. Ze hadden gerekend op 200 à 300 mensen. Uiteindelijk was de kerk van Kalmthout volgelopen met nagenoeg 800 mensen, terwijl honderden andere belangstellenden moesten ontgoocheld worden: volzet. Een man achteraan vond het nodig te roepen dat hij er niets van verstond, waarop Gunter doodleuk: ik hoor u nochtans zeer goed!

Rode Draad: Midwinterthema
Rode draad doorheen het hele concert vormde het midwinterthema. Jorunn leidde in met een gedicht over Midwinter. Tijdens het concert kwam ze nog regelmatig terug met teksten om de verbanden tussen de verschillende nummers te leggen.

Uniek instrumentarium
Op enkele nummers na bestond de volledige playlist uit door Gunter Bauweraerts gecomponeerde muziek rond het midwinterthema. Het werd een afwisseling van tragere en snellere nummers waarbij er geregeld kippenvelmomenten opdoken.
Het gebruikte instrumentarium kon je best als uniek omschrijven. Nog nooit immers kon je in Vlaanderen kerkorgel, doedelzakken, draailieren, cello’s en bodhran in combinatie met elkaar horen.

Combinatie Vlaamse folktop – Kalmthoutse artiesten
Het podium was bevolkt met een aantal topmuzikanten uit de Vlaamse folkwereld: Stefan Timmermans en Gunter Bauweraerts (samen met zoontje Rurik – erg grappig om zien hoe hij zich steeds haastte van bij z’n vriendjes naar z’n instrument!) speelden doedelzak, Paul Garriau (versterkt met Harald Bauweraerts) speelde op draailier.
De rest van het uitgebreide gezelschap waren allen vrienden uit Kalmthout. De bekende bariton Alberic van Overstraeten zong samen met het kinderkoor Rinkrank en de Wingerd het kerstlied ‘Ein Kindlein’. En Laïs plaatste – in duet met Rinkrank en de Wingerd – een magistraal orgelpunt met het prachtige eindlied ‘Verlangen’.

Hoogtepunten
Omdat het hier een conceptuitvoering betrof – alle nummers die het thema ‘midwinter’ als onderwerp hebben – is het ondoenbaar om er één of enkele nummers uit te pikken.
Indien er toch favorieten moeten geselecteerd worden, komt ‘Verlangen’ bovenaan het verlanglijstje. Maar ook het erg melodieuze uptempo beginnummer ‘Wilde paarden’, het melancholische ‘Sterre’ (donkere cello’s aan ’t begin), het vederlichte ‘Dwarrelsneeuw’, het opzwepende ‘Joelgigue – Really’ (jagend orgel) en ‘Jorunn’s wals’ (een welluidende ode aan dochter Jorunn) en het korte maar tintelende ‘Halve Maan’ (schitterend solerende doedelzakken en draailier) beklijfden van bij de allereerste beluistering.

‘Verlangen’ – Laïs brengt fenomenaal eindlied.
Als sluitstuk van het concert bracht Laïs – in duet met Rinkrank en De Wingerd – het echt fenomenale ‘Verlangen’. Het nummer kan niet méér contrasteren met liedjes als ‘Le grand vent’-reggae (of ‘Walk like…’), maar het is Annelies, Jorunn en Nathalie op het lijf, of – beter nog – op hun stem geschreven. Er volgde een minutenlange, uiterst verdiende, staande ovatie voor meer dan een uur bij talrijke momenten aangrijpende muziek. Een zinderende gevoel ging door iedereen. Pure MAGIE! Bij gebrek aan bisnummers werd dit prachtige lied – met luide instemming van het publiek – nogmaals ingezet.

Voor herhaling vatbaar!
Dit unieke evenement is echt voor herhaling vatbaar! Indien het volgend jaar opnieuw georganiseerd wordt, zullen we zeker weer van de partij zijn. Het was compleet anders dan een Laïsconcert, maar zondermeer schitterend…

Nele, Makkie, Marcel

Après-concert – Kruidenwijn en Vuurspuwers
Na het concert konden we genieten van heerlijke kruidenwijn (en chocomelk). Het was wat vroeg op het seizoen misschien, maar best gezellig. Her en der waren vuurspuwers opgesteld om de midwinterse sfeer compleet te maken. De volle maan deed iedereen in een feëeriek licht baden.
Op de terugweg bleef “Verlangen” steeds door onze hersenpan waaien.

MidWinteR-concert – Studio-cd
Van de MidWinteR-cyclus werd in juni en september van dit jaar een studio-versie opgenomen. De cd werd in eigen beheer uitgegeven door Gunter Bauweraerts.
Bestelling van de CD kan voorlopig enkel via overschrijving op rekeningnummer 001-3578254-97 van 700 Bfr (17.5 €) + 50 Bfr (1.5 €) verzendkosten met vermelding “MidWinteR-CD”.

Adres:
vzw Wendel
Mariënvillestraat 18
B-2920 Kalmthout
E-mail: gunterbauweraerts@skynet.be

De MidWinteR-cd omvat 14 muziekstukken, goed voor 55 minuten muziek:
Wilde paarden / Op weg / Sterre / Zwervend / Tjo-iri / Dwarrelsneeuw / Ein Kindlein / Welkom – Wedergeboorte / Herfstwandeling / Joelgigue – Really / Jorunn’s wals / Halve Maan / Ad Eternum / Verlangen (Laïs in duet met RinkRank en De Wingerd).

© Laïs Webstek, 2 december 2001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s