Puur Muziek

In het kader van “De dag van de Volksmuziek” ging op zondag 24 februari ll. het festival “Puur Muziek” door in een uitverkochte Antwerpse Arenbergschouwburg. Naast Laïs als Hoofdact trad er een waaier aan bekend en minder bekend volk op. Eén constante: muzikale kwaliteit en héél veel sfeer.

KWALITEIT
De reporters van Laiswereld (lees hiervoor de berichten in de Laiswereld mailinglijst) waren – zoals steeds bij grote folkevenementen talrijk aanwezig. In hun commentaren was er één constante: de kwaliteit van het gebodene was méér dan dik in orde. De afwezigen op deze folkhappening hadden eens te meer ongelijk.

DE MUZIEK
Uitschieters? Moeilijk te zeggen. Urban Trad liet de grote zaal compleet uit de bol gaan. Vandor Vokal stond voor vier schitterende Hongaarse stemmen. Troissoeur speelde vinnig en agressief. Chris Joris Home Expedition (worldjazzformatie rond de gelijknamige percussionist) zorgde voor op jazz, world en folk geënte klankpatronenen. Gabriel Yacoub (in trio met oud-Malicorne kompaan Vincent Leutreau en Yannick Hardouin) bracht folkchanson in de puurste vorm. Het Oblomow-sextet, als opener in de grote zaal, kon méér dan overtuigen (prachtige instrumentale prestaties, een bevlogen Deroovere in “A Stór Mo Chroi”). Follia zweepte de toehoorders op met Balkangeïnspireerde nummers. En ongetwijfeld vergeten we nog een aantal boeiende acts (wegens het enorme aanbod en/of niet gezien).

LAÏS – APOTHEOSE
Als apotheose kregen de festivalgangers Laïs aangeboden. Ditmaal, zoals Annelies aankondigde, voor de gelegenheid in een “zittend” concert”. Nathalie, Jorunn en Annelies werden voor de gelegenheid acoustisch begeleid door Didier (accordeon), Ronnie (percussie) en Fritz (diverse snaarinstrumenten).

PREMIÈRE VAN ‘MARIEKE’
Annelies, Jorunn en Nathalie gingen staand en a capella van start met “Benedetta”, “Polly” en… een splinternieuw a capellanummer: “Marieke”. Jawel! Eén van de bekendste Brel-chansons, eigentijds en eigenzinnig bewerkt volgens het driestemmige Laïs-procédé. Moet het gezegd dat het héérlijk klonk. Worden we in de nabije toekomst nóg verwend met zulke nieuwe a capella Laïsparels?

LAÏS SIT-IN
Daarna posteerde de hele groep zich in een halve cirkel op het podium. De “Laïs”-sit-in groeide andermaal uit tot een muzikale hoogmis met de nodige folkpower. Prachtige versies van meer recente nummers “Rinaldo” en “Al Béole 17”. Het verwachte duet met Yacoub kwam er in “Le grand vent”. En als bis een loepzuivere en oorstrelende a capellaversie van “Belle”, samen met Ambrozijn-zanger Ludo Van Deau.
Het Laïs-optreden vormde het orgelpunt van het “Puur Muziek”-festival. Duimen maar dat het Canada-avontuur (28/02 – 03/03) ook belangstelling van over de Grote Plas kan losweken. We wensen de groep alvast het beste toe en hopen er verslag over te kunnen uitbrengen. Wordt vervolgd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s