Te gast op Nekka Nacht 2002

Antwerpen, Sportpaleis – ‘De Nieuwe Snaar’ werd in 1982 boven de doopvont gehouden. Om zijn twintigjarig bestaan feestelijk in de verf te zetten, staat de groep op vrijdag 19 april a.s. in het centrum van de belangstelling tijdens de negende Nekka Nacht in het Sportpaleis van Antwerpen.

20020412_website1Nieuwe Snaar-optreden
Het optreden van de groep zelf zal vooral gebaseerd zijn op zijn laatste theatervoorstelling. «Omdat onze voorstellingen aan een specifiek decor hangen, is het moeilijk om een soort compilatieprogramma te maken. Daarom hebben we gekozen voor het programma dat we vorige week hebben beëindigd,» aldus Jan De Smet van De Nieuwe Snaar in een interview tijdens het Radio 1-programma ‘De Groote Boodschap’. De groep heeft een keuze gemaakt uit ‘De vierde maat’ en wil eens nagaan of zijn programma ook werkt in een groot Sportpaleis, want dat is nog nooit eerder uitgeprobeerd.
«Tussen de verschillende acts door zullen we in ons oudere repertorium graaien», gaat De Smet verder. «Niet alleen wij, maar sommige van onze uitgenodigde gasten zullen dat ook doen.» Hij is erg benieuwd hoe de uitgenodigde gasten hun liedjes zullen interpreteren.

Carte Blanche
De Nieuwe Snaar heeft carte blanche gekregen bij de keuze van zijn gasten. Op gebied van woordhumor staat Freek de Jonge op de affiche. Hij gaat samen met de groep een liedje spelen. Over welk liedje het gaat, wordt nog even opengelaten. Voor de goede verstaanders zal het geen heel grote verrassing zijn. Het betreft hier één van de meest gekende die Freek ooit heeft gebracht. Het nummer zal wel in een geactualiseerde versie te horen zijn.

Jan De Wilde
Voor de connectie met Jan De Wilde moeten we terugkeren naar de wonderjaren van de De Smet-broeders. In 1969, bij de allereerste uitgave van Nekka – toen nog Kazuno – stond Jan De Wilde ook al op het programma. De 17-jarige Jan De Smet – in volle puberteit – zat samen met zijn twee jaar jongere broer Kris helemaal boven in de nok van het Sportpaleis. Ze zaten beiden te wachten op het verschijnen van hun grote held Donovan. Maar ze werden van hun sokken geblazen door het ruwe ontbolsterde talent van Jan De Wilde die toen zijn prachtige lied ‘De Ballade van de Zeven Vingers’ vertolkte.

Laïs
De Nieuwe Snaar zal zijn roots nooit verloochenen. Daarom ook enkele folkgroepen op de affiche. Een bijkomend argument voor het uitnodigen van het Kalmthoutse trio is wel héél prozaïsch. De Smet: “’t Is ook wel een beetje ingegeven omdat we voor één keer met enige schone vrouwen op het podium willen. Die spoeling was de laatste tijd zeer dun geworden. En daarom Laïs.” Je kan Jan alvast geen slechte smaak verwijten.
«Zij hebben beloofd dat ze een van onze zéér oude maar toch ook wel bekende nummers zouden vertolken,» vervolgt Jan. «De titel wordt voorlopig geheimgehouden.» Opheldering tijdens het Laïs-optreden volgende week in het Antwerpse Sportpaleis.
Kris De Smet en Geert Vermeulen geven in De Gazet van Antwerpen van 12 april weer een heel andere uitleg voor hun Laïskeuze: Laïs heeft bereikt waar geen enkele andere folk- of wereldmuziekband in Vlaanderen ooit in slaagde: er gingen vlot 60.000 exemplaren over de toonbank. Het trio staat nog steeds voor een organische mix van folk, pop, rock en wereldmuziek. «Iemand met een slecht karakter zou zeggen dat we deze groep gekozen hebben als ‘excuustrienen’», aldus Kris De Smet. «Zij zijn de enige vrouwen op het programma en we hebben er een zekere affiniteit mee. Laïs trekt bovendien volk. Het is een originele groep, die goede dingen doen met oude liedjes.»

De nieuwe folklichting.
Naast Laïs wordt de nieuwe lichting artiesten o.a. aangevuld met Troissoeur, Raf Coppens en Flip Kowlier. Jan De Smet hierover: «We wilden niet alleen collega’s van onze generatie op het programma. Daarom zijn we zeer blij met deze vertegenwoordigers van de nieuwe lichting. Hierdoor zijn we erin geslaagd om die wisselwerking tussen die oude en de nieuwe generatie te vervolmaken.Dat was een van onze doelstellingen. Je kunt moeilijk altijd in dezelfde vijver blijven vissen. En ik heb het vermoeden dat een jongen als Flip Kowlier, die een vrij grote bekendheid geniert en wiens liedjes door meedere generaries worden gesmaakt, ook tijdens deze gelegenheid de smaak van het succes zal mogen proeven.»

Favoriete buitenlanders
Indien hij de beschikking zou krijgen over een onbeperkt budget, zou Jan De Smet enkele van zijn buitenlandse helden op de affiche plaatsen. De Chieftains – twee jaar geleden op Dranouter aan het werk – vindt hij nog altijd het beste orkest ter wereld. Ook Richard Thopson mag op een uitnodiging rekenen. Harry Belafonte – hij moet onderhand een krasse zeventiger zijn – bewondert hij om zijn ongelooflijk kunnen en vakmanschap. Bob Dylan, Fairport Convention en het Amerikaanse duo They Might Be Giants vervolledigen het lijstje favoriete buitenlanders.

Volledige affiche
De Nieuwe Snaar – Freek de Jonge – Flip Kowlier – Jan De Wilde – Bart Peeters – Kommil Foo – De Schedelgeboorten – Raf Coppens – Troissoeur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s