'Feeling the World' geslaagd

TORHOUT – Eergisteren speelde Laïs op het Feeling the World Festival in Torhout. Aanvankelijk dacht ik dat dit een soort Wereldmuziekfestival was in het genre van Sfinks, maar het leek toch wel iets heel anders. Onder het motto “Elke bevolkingsgroep zijn festival” , denk maar aan Rimpelrock in navolging van Pukkelpop, dacht ik eerst op een soort “Snobrock” te zijn aangekomen.

Het leek allemaal nogal exclusief en meer een festival voor chique mensen. Al bij al viel het nogal mee, maar mensen, als jullie dan toch per sé naar een ‘luistermuziek’-festival willen gaan, zet dan toch minstens jullie GSM af. Zeker tijdens een volledig a-capella stukje van fado-zangeres Mariza, midden tussen het publiek, is al dat GSM-gebiep knap vervelend.
Maar goed, we zullen het over Laïs hebben.
Het voornoemde a capella stukje van Mariza deed me al dadelijk hopen dat Laïs wel hetzelfde zou kunnen doen (toch minstens “Tuuli” bvb.), maar dat gebeurde niet. Voor een geheel zittend publiek (jawel een festivalweide vol terrasstoeltjes) startte Laïs vrij aarzelend met “Benedetta”. Dit nummer heb ik hen al veel beter weten brengen, maar het bleek gelukkig enkel maar een valse start. Want daarna volgde een prachtige bewerking van Jacques Brels “Marieke”. Zeer mooi.
De band kwam erbij en we hoorden “Marider”, gevolgd door “Doran”, ditmaal niet ingeleid door wekkerradiobiepjes maar door accordeonbiepjes van onze vriend Didier Laloy.
Het zittende publiek was tot dan toe nogal passief gebleven, maar daar kwam gelukkig verandering in toen Annelies bij de aankondiging van “Kanneke” ons vertelde dat we die stoeltjes gerust mochten weggooien, indien we daar zin in hadden. Een deel van het publiek volgde haar raadgevingen, op een beschaafde manier op en de sfeer kwam er geleidelijk aan een beetje in.
Er volgden nog goede vertolkingen van ‘Rinaldo’, ‘Le Grand Vent’ en ‘De Wanhoop’. Hoogtepunten voor mij persoonlijk waren ‘Al Béole’ en ‘Les 12 Mois’. Niet alleen omdat dat twee van mijn favoriete Laïsnummers zijn, maar ook omdat ze gisteren zeer sterk gebracht werden, met sensuele hijgjes van Annelies en Jorunn en met een vrij prominent aanwezige viool van ene Geert Waegemans (waarvan het de eerste maal is dat ik hem bij Laïs bezig zie).
Er werd nog duchtig verder gedanst bij het “vernieuwde” “Zoutvat”, het onvermijdelijk “Smidje” en bij de schitterende cover van Herman Van Veens “Opzij, opzij, opzij…” (eerste maal dat ik dit live hoor en serieus onder de indruk).
Gebist werd er nog met “Tina Vieri” en daarna was het spijtig genoeg weeral
voorbij, hoe hard het publiek ook nog aandrong.

Samengevat een vrij dure, maar geslaagde avond in het prachtige domein van Aertrycke in Torhout. Fijn van Laïs nog een keertje aan het werk gezien te hebben, we kunnen er nu weer even tegen, maar ’t zou wel eens voor lang kunnen zijn.

Hans – © Laiswereld, 1 september 2002

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s