Openingsavond Leuvens cultuurseizoen met Jumbalaya (14/9)

LEUVEN, Stadsschouwburg – De openingsavond van het nieuwe Leuvense cultuurseizoen mag als zeer geslaagd beschouwd worden. De schouwburg zat goed vol voor Jumbalaya, een country-project rond een aantal gerenommeerde zangeressen. Als toetje achteraf kregen we een optreden van de Brussels-Gallicische muziek- en dansformatie Foliada. En om dat alles door te spoelen, was alle drank die avond gratis.

20020902_website1’t Jumbalaya-concert was bij momenten erg goed. De drie zangeressen wisselden elkaar om de drie liedjes af. Dit zorgde voor enigszins voorspelbare variatie.

De eerste verrassing van de avond was Chris Mazarese. Ik kende haar niet, maar ’t bleek om een jongedame te gaan die zich op een podium gewéldig thuisvoelt en heel spontaan het publiek meetrekt. Haar stemgeluid mocht er ook zijn, een lage stem met veel soul en blues erin. En een goed gevoel voor humor.

Tweede verrassing was Eva, die in haar eerste nummer plots – zoals het de oerauthentieke Amerikaanse country betaamt – begon te jodelen. En ze deed dat heel overtuigend. Later gaf ze ook nog een geweldig ‘Jerusalem tomorrow’ ten beste, een parlandolied waarin ze uitpakte met een heerlijk, vettig, halfdronken Amerikaans accent.

Voor wie Nathalie aan het werk gezien heeft tijdens ‘Vadermoord’ eerder op ’t jaar was het gebrachte repertoire minder een verrassing. Ook nu zong ze ‘Jolene’, ‘Love is just a four letter word’, ‘Working 9 to 5’ en natuurlijk… ‘Jambalaya’. Het duet met Eva op ’t einde was erg mooi! Nathalie heeft zich intussen een verzorgd Amerikaans accent aangemeten. Ze zag er beeldig country uit in een rok en bloes met bescheiden decolleté. Naar goede gewoonte leek ze op het podium de meest onzekere van de zangeressen, maar dat maakt haar ook charmant.

De liedjeskeuze ging breed, was afwisselend en omvatte oude countrynummers van o.a. Hank Williams, Dolly Parton, Bob Dylan, Johnny Cash, K.D. Lang, Gillian Welch, Emmylou Harris. De muzikanten toonden zich een gewillige begeleidingsband, met maar af en toe een gitaarsolootje van Wigbert of een heerlijk bluegrassfiddeltje van Geert Waegeman.

Eén ding begrijp ik niet zo goed: Nathalie heeft een geweldig mooie kopstem. Waarom zong ze zoveel ‘lage liedjes’? Slechts af en toe ging ze de hoogte in. Enkele nummers hadden volgens mij mooier geklonken als ze enkele noten hoger waren gezet.
Daarnaast zongen Chris, Nathalie en Eva alledrie met een redelijk gelijkend timbre en dat maakte dat de variatie in het geheel soms wat zoek was. Hoewel we drie bijzonder goeie zangeressen aan het werk hebben gezien, miste ik soms de vierde, Martine Van Hoof, die een heel ander stemgeluid heeft. Maar al bij al hoor je mij niet klagen. Het was een zeer fijne avond.

Eén ding nog: per optreden komen maar drie van de vier zangeressen aan bod. Als je absoluut Nathalie en/of Eva wil horen, check je best eerst vooraf welke zangeressen die avond op het podium zullen staan.

Sterrekruid
© Laiswereld, 15 september 2002

Verdere Jumbalaya-concerten in september
19/9, Schoten, De Kaekelaar, 20.00u (03/658 55 12)
20/9, Zedelgem, De Groene Meersen, 20.00u
21/9, Mechelen, Stadsschouwburg, 20.15u
26/9, Vilvoorde, CC Het Bolwerk, 20.30u

Jumbalaya-info op BelgianMusic.net

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s