“Rudy heeft een groot rock-‘n-roll gehalte”

Coverband met mentaal gehandicapten, The Fundamentals, wil het maken.

MOL -Aurore houdt van Cindy Lauper, Thomas van Boy George en Michael Jackson, Rudy van Men At Work en de andere Rudy is ook bezig met muziek uit de jaren tachtig. Met hun lievelingsmuziek willen ze optreden. Daar is niks mis mee. The Fundamentals verschillen in één opzicht van andere coverbands. De vier artiesten hebben een mentale handicap.

“Deze mensen hebben echt talent. We zetten ze niet op een podium vanwege een therapeutisch doel,” zegt Ron Reuman die zijn kost verdient als drummer en die The Fundamentals samen met Nadia Hoeterinck heeft opgestart.
Een week hebben ze zich in een vakantiehuisje van Sunparks Mol teruggetrokken om te repeteren en hun show voor te bereiden. Ze hebben hard gewerkt. Aurore heeft een zware verkoudheid en ze is moe. “Morgen sta ik in een kerstspel. Ik moet Maria uitschelden. Ik hoop dat mijn stem het houdt,” zegt ze. Rudy heeft ook podiumervaring. “Ik zing graag karaoke.Voor mij gaan de zinnen te snel van het scherm. Dus zing ik alleen de liedjes die ik goed ken,” lacht hij.
Thomas moet van begeleider Ron uitleggen waarom de groep The Fundamentals heet. “Het eerste deel slaat op het woordje ‘fun’. We willen eerst en vooral plezier maken,” zegtThomas. De rest van de uitleg laat hij aan Ron over. “In de naam zit ook het woord ‘mental’. Alle vier hebben ze een verstandelijke handicap. Het woord ‘fundamental’ gaat voor ons over het feit dat ze fundamenteel niet verschillen van ons, ” zegt Ron.

LAÏS
Aurore (artiestennaam Miss Rory), Rudy, (aka R. Lee), Rudy (Rudy James) en Thomas zijn de vier kandidaten die na een strenge selectie gekozen zijn voor de groep. Er waren 22 mensen komen opdagen voor de audities. Voor de selectie heeft Ron beroep gedaan op Annelies, de zangeres van Laïs. “Alle kandidaten waren valabel. Daar verschoten wij enorm van. R. Lee heeft bijvoorbeeld een groot rock-‘n-roll-gehalte. De andere Rudy heeft een hele mooie hoge stem. Aurore zong zonder enige voorbereiding de tweede stem van een nummer mee,” vertelt Ron.
Het eerste optreden van The Fundamentals ligt al vast. Eind september gaan ze in het Cultureel Centrum van Strombeek optreden. “We hebben een aantal professionele artiesten gevraagd om mee te werken aan de show: Die gaan The Fundamentals een duwtje in de rug geven, ” aldus Ron. Jan Hautekiet, de mensen van Laïs, Bart Beuls en andere professionelen hebben al toegezegd. “Zij coachen The Fundamentals. De show zelf is voor een groot deel hun verantwoordelijkheid. Gisteren hebben we bijvoorbeeld het lichtplan samengesteld. Ook het decor is van hun hand. Er spreekt een andere gevoeligheid uit,” vertelt Bart.
Deze zomer willen ze een aantal promo-optredens doen. In september is er dan hun eerste concert. De plannen zijn groot. Ze hebben al kaartjes en stickers laten drukken. Momenteel zoeken ze nog geld om een cd op te nemen en ze hebben plannen om videoclips te maken. “Maar daar hebben we echter sponsors voor nodig,” besluit Ron.

Peter HAEX

Het Belang van Limburg, 21 december 2002

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s