Onze excuses aan Laïs

De Coninck en de Preter (De Morgen): ‘Onze excuses aan Laïs’

Annelies Brosens en Jorunn Bauweraerts zijn nooit lid geweest van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV), ook niet toen ze veertien of vijftien jaar oud waren, of jonger. Of ouder. Nooit. Onze informatie was fout.

Wij hadden vorige vrijdag redenen om te geloven in de goede trouw van minstens een aantal van de zes bronnen die ons dit met de grootst mogelijke stelligheid meedeelden. Het feit dat de groep Laïs zichzelf hieromtrent incommunicabel verklaarde, maakte de dingen er niet eenvoudiger op. Meer dan eens hebben we in het artikel beklemtoond dat de huidige groepsleden niet van extreem-rechtse sympathieën te verdenken zijn. Maar dat doet niets af aan het feit dat het uitgangspunt op foute informatie berustte. Er viel niets te verloochenen of te verbergen. Wij hebben onderschat hoe hard die ene passage bij de betrokkenen kon aankomen.

Voor ons was het niet meer dan dat: één passage, een nevenintrige, in een verhaal waarvan wij vonden dat het geschreven moest worden. Het ging er ons om te begrijpen hoe in dit ingewikkelde land zelfs de landelijke inzending voor het Eurovisiesongfestival een aanleiding kan zijn voor een interventie van de staatsveiligheid. We wilden verduidelijken hoe een aantal initiatieven binnen de sfeer van het ‘nieuwe heidendom’ en de Vlaamse folk erg begeerd blijken door extreem-rechts, en hoe in dat wereldje enkele figuren ronddolen met een verborgen agenda die weinig te maken heeft met kunst. Wij blijven ervan overtuigd dat niemand gebaat is bij een taboesfeer.
Dat neemt niet weg dat we de leden van de groep Laïs, hun families, hun vrienden, hun collega’s en hun fans nodeloos hebben gekrenkt en de lezers van De Morgen op dat ene punt fout hebben ingelicht. Wij bieden onze excuses aan.

Wij doen deze mededeling geheel vrijwillig. Over deze rechtzetting is geen enkele afspraak gemaakt met de mensen van of rond Laïs. Wij doen ze enkel omdat we sinds gisteren honderd procent zeker weten dat onze informanten onbetrouwbaar waren.
Naar hun beweegredenen hebben wij het gissen.

Douglas De Coninck, Jeroen de Preter – De Morgen, 26 februari 2003

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s