Laatste Nieuws

Het Laatste Nieuws: “Laïs slaat andere weg in met nieuwe plaat Douce Victime”

Met hun nieuwe plaat ‘Douce Victime’, die volgend weekend in de winkel ligt, verlegt Laïs niet enkel haar muzikale grenzen. Ook op persoonlijk vlak zijn Jorunn, Annelies en Nathalie geëvolueerd en volwassener geworden. De drie pubers, die tien jaar geleden hun eerste, schuchtere stappen in de muziekwereld zetten, zijn uitgegroeid tot drie straffe madammen die weten wat ze willen. «Samen zijn we één dominante vrouw.»

door Annelies ROEBBEN / foto: SALINAS

20040324_01Jullie werken al zolang samen, maakten al zoveel samen mee. Hoe makkelijk komt iemand anders daar nog tussen?
Jorunn: «Dat lukt gewoonweg niet! (lacht)»
Nathalie: «Onze partners bijvoorbeeld weten dat ze de andere twee er moeten bij pakken.»

Zou het lukken moest een van jullie een vriend hebben met wie de anderen niet kunnen opschieten?
Annelies: «De andere twee zouden meteen tegen elkaar zeggen : ‘Dat blijft niet duren. We geven hen hoogstens een maand’.»
Jorunn: «Eigenlijk zijn wij praktisch getrouwd met elkaar. Wij zien mekaar zo gigantisch veel, meer dan onze partners.»

Voor deze plaat werkten jullie voor het eerst met een producer van buitenaf. Hoe was het voor hem om met jullie te werken?
Jorunn: «Wouter Van Belle (die eerder al met Novastar werkte, red.) heeft een erg dominante persoonlijkheid. Vaak vormden wij gewoon één front tegen hem.»
Nathalie: «Samen waren wij ook één dominante vrouw.»
Jorunn: «Op zich was het best moeilijk om deze plaat te maken. Met Wouter werken, betekende dat we op een gegeven moment alles moesten afgeven zodat hij er zijn gang mee kon gaan. Een nachtmerrie voor controlefreaks als wij. Maar uiteindelijk is deze plaat toch wel een niveau hoger.»
Nathalie: «Het was tijd voor iets anders. Het verrassingseffect van onze samenzang was weg. We moesten evolueren. Ook voor onszelf.»
Jorunn: «Nochtans, als mensen ons in het buitenland – die ons niet kennen en nooit eerder hoorden – voor het eerst aan het werk zien, valt hun mond nog steeds open van verbazing. En dat vind ik na al die jaren nog steeds geweldig, dat je indruk kan maken op mensen met je stem.»
Nathalie: «Tja, dan beseffen we weer dat we eigenlijk toch goed bezig zijn. Dat die a capelIa van ons toch wel iets speciaals blijft.»

Jullie hebben ooit eens in een interview gezegd dat jullie je imago te braaf vonden.
Jorunn: «Er is een periode geweest dat we het beu waren dat mensen ons zagen als ‘seuten’.»
Annelies: «Tja, omdat je oude volksliedjes zingt en het daarbij wel eens over ‘maagdekens’ hebt, stellen mensen zich daar meteen vanalles bij voor.»

Jullie hebben wel eens een sexy fotosessie gedaan voor Ché. Dat was dus geen zet om je anders te profileren?
Jorunn: «Daar is meer voor nodig, denk ik. Dan hadden we meteen voor Playboy moeten gaan.»
Nathalie: «Ik wilde zo’n dag gewoon meemaken, ik was nieuwsgierig. En het was niet simpel.»
Jorunn: «Probeer maar eens zwoel te kijken als je voeten pijn doen van die stilettohakken waar je een hele dag op moet staan.»
Nathalie: «Je krijgt bijna bewondering voor meisjes als Britney Spears. Geef ons maar geitenwollen sokken en sandalen. (lacht)»

Jullie zijn vriendinnen, maar ook zakenvrouwen: jullie regelen alles rond Laïs zelf. Ze zeggen altijd: ‘doe geen zaken met vrienden’.
Jorunn: «Het is niet makkelijk. Soms moet je zelfs mensen ontslaan. Je zit met muzikanten, muziek, emoties. Maar je moet je af en toe kunnen opstellen als zaakvoerder. Dat is hard. Maar je moét knopen doorhakken, je kan niet blijven aanmodderen; anders gaat het onherroepelijk bergaf.»

Naar aanleiding van de hele Soetkin Collier-heisa vorig jaar rond Eurosong werden jullie plots ook ‘beschuldigd’ van extreem-rechtse sympathieën. Wat voor invloed heeft dat op jullie gehad?
Jorunn: «Onze band is -voor zover dat nog kon -nog hechter geworden. Op zo’n moment heb je elkaar echt nodig, moet je mensen om je heen hebben die nog in je geloven. Je begint echt te twijfelen aan jezelf. Maar eens je daar door raakt, kan je alles aan. Nu moeten ze toch met heel grof geschut afkomen voor ze ons klein krijgen.»
Nathalie: «Alles waar je zolang voor gewerkt hebt, zakt ineens als een pudding ineen. Het slorpt al je energie op. Maar uiteindelijk kan je niet depri blijven rondlopen; je moet verder.»

Nathalie, jij hebt een dochtertje van vijf. Beseft zij eigenlijk wat haar mama doet?
Nathalie: «Ik denk wel dat ze denkt dat haar mama belangrijk is op de een of de andere manier (lacht). Ze hoort ook wel een en ander van andere kindjes op school. ‘Ik heb uw mama op tv gezien’, zeggen ze dan. Maar haar nonkel is kabouter Klus. En dat is voor haar veel belangrijker.»
Jorunn: «Tja, wij zijn K3 niet, dat zou ze veel boeiender vinden.»

Hoe zit het eigenlijk met de gezinsuitbreiding bij de rest?
Annelies: «Wij zijn de twee suikertantes van Emma (lacht). Nathalie is het schoolvoorbeeld van het feit dat een muzikale carrière best te combineren is met een kind. Dus we zien wel.»
Nathalie: «Je moet je wat aanpassen en veel improviseren, maar het is niet onoverkomelijk. Tijdens de week dat ik Emma bij mij heb, houden we er agenda-gewijs ook echt wel rekening mee.»
Jorunn: «Het wordt pas moeilijk als je twee of drie kinderen hebt, denk ik. Ik zie wel, ooit komen die kindjes er wel. Eerst is er nu Laïs om te bemoederen.»

Laïs in concert: 27 april, AB Brussel – 28 april, Handelsbeurs Gent -29 april, Roma Antwerpen.
Meer info: www.lais.be

© Het Laatste Nieuws, woensdag 24 maart 2004

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s