JORUNN schittert met FOLKKWADRAAT IN CC KRUISBOOG TIENEN

Dit jaar wordt het Feest van de Folk gevierd Van 21 tot 30 april op diverse lokaties. Maar Jorunn en haar kompanen van Folkkwadraat hadden agelopen zaterdag op eigen houtje besloten om al vier dagen eerder een waar folkfeest te organiseren in het Tiense CC De Kruisboog. Het betrof hier een try-out van het programma dat de groep zal brengen op de jubileumeditie van het Festival van Dranouter. De bezetting van deze ‘Superfolkgroep’ bestond ondermeer uit leden van Laïs, Fluxus en Ballroomquartet. Bedenker van dit unieke project is Koen Garriau, een van de sterkmakers bij Fluxus. Toen de organisatoren van Folk Dranouter hem contacteerden, wist hij wat hem te doen stond. Een aantal gerenommeerde muzikanten contacteren en een speciaal programma uitwerken. Een heleboel folkhits van de laatste 30 jaar werden in een nieuw jasje gestoken. Koen Garriau besloot Kris De Bruyne bij dit project te betrekken nadat hij hem aan ’t werk had gezien tijdens de Gentse Feesten. Ook Jorunn was verrukt over het project. Zij zag haar wens in vervulling gaan om een aantal van haar favoriete nummers die niet onmiddellijk in het Laïsrepertoire pasten, voor een groot publiek te vertolken.

FRAAI ARTIESTENKRANSJE
Het artiestenkransje dat op zaterdag ll. voor deze try-out het podium van de Tiense Kruisboog bevolkte, oogde erg fraai. Koen Garriau – leider en inspirator van dit folkproject – op sopraansax & tenorsax, Wim Claeys op diatonische accordeon, Fritz Sundermann op akoestische en elektrische gitaar, Andries Boone op viool en mandoline, Sam Van Ingelgem op elektrische bas en contrabas, Martijn De Wagter op drums. Achter de microfoon stonden – afwisselend of samen – Kris De Bruyne (ook op gitaar) en Jorunn Bauweraerts. De nieuwe arrangementen, die in groep waren uitgewerkt, klonken uitstekend . Blazers, ritmesectie en soloinstrumenten klonken perfect in balans. Je kon genieten van schitterende solo’s van Fritz Sundermann op gitaar en Wim Claeys op accordeon. Op een gegeven moment gingen beide instrumenten zelfs muzikaal in de clinch met elkaar. Prachtig!
En dan waren er nog de stemmen. Wat Kris De Bruyne in Tienen liet zien en horen was pure klasse. Hij was erg goed bij stem en tilde door zijn présence en zijn vakkennis de hele groep naar een hoog niveau. Chapeau voor deze muzikale heer van stand. Jorunn, de leading lady van de avond, straalde van begin tot einde. Nog wat onwennig in het begin, maar naarmate het optreden vorderde werd ze almaar zekerder. Hoewel ze niet geruggesteund werd door haar twee andere Laïskompanen, klonk haar stem erg overtuigend, zowel in de meer rustige nummers als in het ruige werk. In een aantal nummers kreeg ze uitstekende vokale steun van Kris De Bruyne en van Fritz Sundermann.

EIGENZINNIGE REPERTOIREKEUZE
De keuze van de nummers lag niet altijd voor de hand; je kon ze behoorlijk eigenzinnig noemen. Geen ‘greatest hits’, maar meer songs die de tand des tijds al decennia moeiteloos overleven. Wat te zeggen van het Poguesnummer ‘Fairytale of New York’, door Kirsty MacColl zaliger schitterend vereeuwigd. Folkkwadraat zorgde voor een uitstekende vertaling: ‘Kerstmis in Brussel’. Jorunn en Kris brachten het even rauw en met even onverbloemd taalgebruik als in het origineel. Ook al een verrassende keuze was het prachtige, bluesy ‘Blind Willie McTell van Bob Dylan. Een favoriet van Jorunn. Ze was er, naar eigen zeggen, nog niet in geslaagd om het nummer op het Laïsrepertoire te krijgen. Het verdient ongetwijfeld een plaats. Prachtige ingetogen zang met magistrale akoestische gitaarbegeleiding. Erg Knap! Van Christy Moore (broer van Luka Bloom; maar beter, dixit Jorunn) werd het poëtische ‘Ride On’ gekozen. Jorunn aan de micro, geflankeerd door Kris en Fritz. Alan Stivell leverde al inspiratie aan de folkrappers van Manau (‘La tribu de Dana’). Folkkwadraat bracht ‘Tri Martolod’ in de originele versie, weliswaar wat gespierder. Tijdens een instrumental vooraan in het optreden ontbonden de zes instrumentalisten minutenlang al hun duivels. Een schitterend up-temponummer met loeiende gitaar, swingende accordeon en splijtende sax. Pure ambiance met na afloop een verdiend open doekje van de zaal. Kris De Bruyne zette het publiek in vuur en vlam tijdens ‘Ik heb alles gezien’, een nummer dat swingde als de pest, met opnieuw schitterende solo’s op gitaar, koper en accordeon.
En het festival van mooie nummers was nog lang niet afgelopen. ‘A man is in love’ van The
Waterboys werd door Jorunn (toepasselijk?) aangepast in ‘A girl is in love’. Uit het repertoire van Richard Thompson werd gekozen voor ‘I feel so good (I’m gonna break somebody’s heart tonight)’, een pareltje van ironie. Het nummer kreeg een gepaste rauwe behandeling mee. Jorunn waagde zich aan folkmonument ‘Complainte pour Ste Catherine’ van Kate & Anne McGarrigle. Ze slaagde met verve; de begeleiding werd ditmaal gepast sober gehouden.

TRY-OUT? VOLWAARDIG CONCERT!
Het betrof hier nog maar een try-out waarvan twee dagen eerder de generale repetitie had
plaatsgevonden. De meeste nummers klonken tijdens dit proefconcert quasi perfect. Je kunt je afvragen hoe het eindresultaat dan wel zal klinken over enkele maanden in Dranouter, tijdens de eigenlijke première. Uitstekend gewijzigde arrangementen, afwisselende en eigenzinige songkeuze, schitterende instrumentalisten. En met Jorunn Bauweraerts en Kris De Bruyne een geweldige frontvrouw en -man. Verdiend applaus aan het einde van de voorstelling.
En een verdiende bis. Ook hier weer een niet voor de hand liggende keuze: I’m gonna be (500 Miles) van The Proclaimers. Voor ’t laatst werd er stevig gemusiceerd en gezongen. Folkfeest in Tienen afgelopen. Volgende grote afspraak van Folkkwadraat op Dranouter 2004. En daarna in het najaar op tournee in diverse culturele centra. Een stevige aanrader!

© m. thijskens – laiswereld

Laïswereld, 18 april 2004

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s