Dranouter perskritieken

Het jubileumconcert van Laïs (10 jaar) op de feesteditie van Folk Dranouter (30 jaar) ging allesbehalve onopgemerkt voorbij. Getuige hiervan de lovende kritieken van het Laïsoptreden die in de Vaderlandse pers te lezen waren. Het optreden van Annelies, Jorunn en Nathalie houdt alleszins een belofte in voor de op stapel staande concerttournee die eind september van start gaat. Reserveer alvast jullie kaartjes vooraleer de concerten zijn uitverkocht.

HOOGZWANGERE LAÏS SWINGT OP DRANOUTER
Een hoogzwangere Annelies was gisteren, samen met Jorunn en Nathalie, te bewonderen op het folkfestival Dranouter. De zangeres van Laïs bevalt normaal gezien binnen acht dagen. Maar ronde buik of niet – swingen deed het folktrio.
Dit jaar viert Dranouter zijn dertigste verjaardag. Zoals gewoonlijk krijgen muziekliefhebbers drie dagen lang een waaier aan muziekstijlen voorgeschoteld. Speciaal voor de jubileumeditie mochten de fans een deel van het programma mee invullen. Gisteren genoten die naast Laïs vooral van Troissoeur, Calexico en Arid, die een akoestische set speelden.
Het warme weer zorgde voor een relaxed sfeertje. Zo’n 25.000 fans kwamen opdagen.
(Bron: ARo – Het Laatste Nieuws, 7 & 8 augustus 2004)

HÉT BEELD VAN HET FESTIVAL
Hét beeld van het festival: de drie meisjes van Laïs die aan lange schommels boven het podium heen en weer wiegen in de Grote Concerttent. Gaat hun nieuwe cd ‘Douce victime’ een beetje teveel alle kanten tegelijk uit, het concert rolt vooruit en laat geen twijfelaars over. Achter Jorunn Bauweraerts, Nathalie Delcroix en Annelies Brosens staat accordeonist Didier Laloy geen seconde stil, maar toch kan hij de show niet stelen: daarvoor is een Laïsconcert tegenwoordig visueel te sterk opgebouwd. De hele zaterdagnacht horen we mensen ‘Opzij opzij opzij’ zingen, de cover van Herman Van Veen waarmee ze hun set afsluiten Er wordt gefluisterd dat de hoogzwangere Annelies op zaterdag moet bevallen. Ze maakt in elk geval indruk, zoals ze wijdbeens staat te zingen in haar zwarte noppenjurkje.
(Bron: Inge Schelstraete, Klaas Debacker – De Standaard, 9-8-2004)

NOG ALTIJD MEISJES, MAAR NIET LANGER MAAGDEN
Een deels door het publiek samengestelde jubileumeditie van Dranouter Folk zonder de dames van Laïs, dat was op voorhand bijna ondenkbaar. Niet alleen omdat het Kalmthoutse trio er in 1996 aan de zijde van Kadril een stilaan legendarische triomf oogstte. Neen, Annelies Brosens, Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix (die indertijd Soetkin Collier verving) hebben deze zomer met hun zanggroep zelf ook tien kaarsjes uit te blazen. Het verrassingseffect dat de drie hemels in elkaar gevlochten vrouwenstemmen toendertijd teweegbrachten, is in de loop der jaren wat weggesmolten. Gelukkig reikte het trio op zijn drie studioplaten gaandeweg steeds verder dan de oude Vlaamse liedjesboeken waarop het zijn reputatie had gestoeld.
Geen cajun, wereldmuziek of femmes fatales evenwel, vrijdagavond op het podium van de grote tent. Wel een verrassende, hoogstaande versie van Neil Youngs ‘After the Goldrush’, een bijwijlen donkere rockachtergrond en een opvallende nadruk op het oudere oeuvre. Ondanks de zwangere buik van Brosens (“Het volgende liedje heet ‘De drie maagdekens’. Ontoepasselijk, maar ik neem alle schuld op mij”) zagen we dus een opvallend meisjesachtig Laïs, dat van op schommels zong, zeepbellen maakte en pront met jurkjes zwaaide. Ondertussen brachten viool, accordeon en draailier nog meer verlichting. Met publiekslievelingen als ”t Smidje’, ‘Le Renard et la Belette’ en ‘Opzij’ opteerde Laïs voor een typisch verjaardagsconcert, en veel meer moest dat vrijdag niet zijn.
(Bron: Kurt Blondeel – De Morgen, 9-8-2004)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s