Poetsen met Neil

Van Neil Young is een greatest hits-cd uitgekomen met zestien Young-klassiekers. Humo liet daarom zes Vlaamse toppers aan het woord over de man ‘wiens voeten zij maar wat graag zouden kussen’. Ook Nathalie, notoir liefhebster van country en countryfolk, behoorde tot dit selecte kransje. Onder het motto ‘Poetsen met Neil’ ontlokte Humo aan Nathalie volgende antwoorden… :

Humo: Met Laïs coverde Nathalie Delcroix ooit ‘After the Gold Rush’, geïnspireerd door de versie van de drie sirenes van de countrymuziek: Emmylou Harris, Dolly Parton en Linda Ronstadt.
NATHALIE: “Een prachtige versie waar je – ik weet het – eigenlijk met je fikken af moet blijven. Maar we dachten: we amuseren ons zo goed als we het zingen, dus zo slecht zal onze versie wel niet zijn.”

Humo: Is ‘After the Gold Rush’ je favoriete plaat?
NATHALIE: “Nee, dat is ‘Harvest’, en ‘Alabama’ is mijn lievelingsnummer. Ik heb er heel veel naar geluisterd als achtergrondmuziek, als ik aan het poetsen was. Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat het een hele tijd geleden is dat ik nog iets van Neil Young heb opgezet. Dankzij mijn vriend zit ik momenteel in een experimentele fase. Ik luister veel naar nieuwe folkmuziek – Devendra Banhart, CocoRosie, Johanna Newsom – Duitse electronica en zelfs dance.”

Humo: Neil Young heeft ook experimentele platen gemaakt.
NATHALIE: “Die heb ik nog niet gehoord, maar ik heb me laten vertellen dat ze een beetje tegenvallen. Lijkt me ook logisch: iemand die zo goed is in emotionele dingen, kán bijna niet goed zijn in koude electronica.”

Humo: Welke vraag zou je Neil Young willen stellen?
NATHALIE: “Mag ik eens een liedjes met u zingen? Een tweede stemmeke met hem, dat zou ik wel zien zitten. Mijn broer is een grote Neil Young-fan, hij kan hem zelfs behoorlijk goed nadoen. Gisteravond zaten we samen in de wagen toen ze op de radio iets van Neil Young draaiden. We hebben het met z’n tweeën meegezongen. Het was niet de echte Neil, maar het kwam in de buurt (lacht).”

Humo: Je hebt backings gezongen bij Tom Van Laere, de Belgische Neil.
NATHALIE: “Hij had mij gevraagd omdat hij wist dat ik Dolly Parton en Hank Williams goed vond. Toen ik in de studio aankwam had Tom een fotootje van Dolly Parton en één van Hank Williams tegen mijn microfoonstatief geplakt. Hij zei: ‘Kijk daar maar naar, dan komt het wel in orde’. Schattig!”

© jub – Humo, 9 november 2004

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s