Thalassa! Thalassa!

Folkgroep RUM maakte in de jaren ’70 en de eerste helft van de jaren ’80 veel furore in binnen- en buitenland. En nu komt er een reünie onder de vlag van het muziekfestival ‘Uitblazen’. RUM wordt voor de gelegenheid versterkt met Laïs en het project is ‘Thalassa! Thalassa!’ gedoopt. Paul Rans (RUM) en Annelies Brosens (Laïs) vertelden over het project in ‘Neon’ op Radio 1 (B).

‘Thalassa! Thalassa!’ wordt opgevoerd in de Yslandzaal van de Nieuwpoortse vismijn op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei, telkens om 20 uur.
Dree Peeremans schreef een vervolg op zijn ‘IJslandsuite’ van precies twintig jaar geleden. Een repertoire met zeemansliederen dat boeiend genoeg is om ook vandaag onder handen te worden genomen. Peeremans verwijst graag naar de ‘Anthologie de le Chanson Française’, met een heel hoofdstuk Franse zeemansliederen, af en toe met Engelse invloeden gekruid. Ook het boek van Stan Hugill, dé Engelse stem van het zeemanslied, is een inspiratiebron voor deze productie. Hugill kende uiteraard zeer goed de Engelse traditie, maar hij was even goed thuis in de Scandinavische en Duitse zeemanstraditie.

De uitvoerders van ‘Thalassa! Thalassa!’ zullen menig folkhart vlugger doen kloppen. Eerst zijn er de drie meiden van Laïs, drie jonge dames uit Kalmthout die de folkscène al sinds hun debuut volledig op zijn kop zetten: volle zalen en meer dan veertigduizend verkochte debuut-cd’s. Laïs was ook de eerste Vlaamse folkgroep die erin slaagde om meer dan veertig weken in de Ultratop te staan.

Voor de andere uitvoerders van ‘Thalassa! Thalassa!’ is een historische reünie nodig, waar menige folkliefhebber zelfs niet van durfde dromen. In het Pinksterweekend staat de allereerste trio-bezetting van de legendarische folkgroep Rum weer voor het eerst samen op een podium: Wiet van de Leest, Pol Rans en Dirk Van Esbroeck.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s