Roots van volksmuziek

Het Vlaams Radio Koor en Laïs gaan de komende weken op zoek naar de roots van de volksmuziek. Deze maand trekken ze er samen op uit met een tournee van 13 concerten in Vlaanderen en 1 concert in Brussel. Hun missie: op zoek gaan in de rijke geschiedenis van de volksmuziek, en enkele van de pareltjes die daar te vinden zijn (niet alleen uit eigen land, maar uit de hele wereld) aan het publiek laten horen! Het wordt dus een boeiend programma, waarbij de unieke stemmen van Laïs gecombineerd worden met de kracht van het Vlaams Radio Koor.

Het koor ondersteunt de meisjes van Laïs in enkele van hun karakteristieke nummers, waaronder ‘Tria Cantica Eucharistica’, ‘Dormez, dormez’ en ‘De wereld vergaat’. Laïs versterkt op zijn beurt het koor in enkele ‘typische’ koorwerken van componisten zoals Josquin Des Prez, Vic Nees en Francis Poulenc.

“Kippenvel voor als op het podium!”
En wat vinden de dames van Laïs zelf van dit project? “De kans om met het Vlaams Radio Koor een project te doen was echt te mooi om te laten liggen: al die bijzondere stemmen verenigd, de uitdaging om onze eigen grenzen opnieuw te verleggen. We zijn erg benieuwd hoe onze nummers zullen klinken met de inbreng van het koor: van 3 stemmen naar 20, dat geeft een heel ander volume en effect. Aan de andere kant staan er ook typische koorwerken op het programma: muziek waar we anders niet aan zouden denken of niet aan zouden durven beginnen! En het is natuurlijk heel fijn om op deze manier erkenning te krijgen van professionele zangers. In elk geval: het zal kippenvel geven, zowel op als voor het podium!”

Feest van stemmen
Het wordt dus een feest van de stemmen ter meerdere eer en glorie van het volkslied – van de troubadours via Poulenc, Britten en Sjostakovitsj tot… Laïs!

Programma – variatie van boeiende composities
Op het programma staat een brede waaier aan composities en stijlen.
Van Laïs zelf staan ondermeer de nummers ‘Tria Cantica Eucharistica, ‘De Drie maagdekens, Benedetta’, ‘Jasio u pana’ en ‘Babour’, ‘De Wereld vergaat’ en ‘Le grand vent’ op het menu. Verder nog composities van Vic Nees, Francis Poulenc en Dimitri Shostakovitch. Ook Japanse en Russische folknummers ontbreken niet op de setlist.

De tournee van Laïs met het Vlaams Radio Koor gaat van start op vrijdag 12 mei in Leuven en wordt afgesloten op dinsdag 30 mei in Brussel. Details over alle concerten zijn terug te vinden in de Concertrubriek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s