Nieuwe wegen

Sinds 1994 overtuigt Laïs zowel live als op cd een steeds breder publiek, door resoluut te kiezen voor hun eigen geluid: drie pakkende stemmen op een bedje van Vlaamse folk. Dit bracht hen op podia in binnen- en buitenland, op Dranouter maar evengoed op Rock Werchter. Platgetreden paden waren aan Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix nooit besteed.
Met ‘The Ladies’ Second Song’ – hun vierde volwaardige cd – slaat Laïs weer een heel nieuwe toonaard aan. Het Vlaamse liedboek werd aan de kant geschoven, ten voordele van teksten van de dichters W. B. Yeats, Paul Verlaine en Pablo Neruda. Voor het eerst werden er ook zelf teksten geschreven.
Inderdaad: het universum van Laïs is aanzienlijk verruimd. Niet alleen tekstueel maar ook muzikaal broeit er een en ander. Voor het eerst duiken ook prominent elektronische geluiden op in het klankenpalet. Dan Lacksman (Telex) zat aan de mixtafel, maar folk
blijft de core business.
Het bredere perspectief blijkt ook uit de nieuwe samenstelling van de groep, met Elko Blijweert (Dead Man Ray, KissMyJazz, OW) op gitaar, Bjorn Eriksson (ex-Zita Swoon, Maxon Llewitt, The Partchesz) op gitaar & elektronica, Jeroen Stevens (I Love Sarah, Black Cassette) op drums en Filip Vandebril (Antwerp Gipsy Ska Orchestra) op contrabas.
Met dit nieuwe geluid eist de groep een plaats op in de internationale folkscene. De wereldwijde opleving van het genre, met de heropwaardering van artiesten als Vashti Bunyan, Judee Sill en Karen Dalton en succesvolle New Folkies als Joanna Newson, Coco Rosie en Devendra Banhart, doet het beste hopen voor de muzikale toekomst van Laïs. De stemmen zijn gerijpt, de muziek heeft meer reliëf gekregen en de uitstraling is meer dan ooit universeel.
De nieuwe Laïs-cd ‘The Ladies’ Second’ verschijnt op 28 september e.k. Om de nieuwe cd te promoten zal de groep een aantal live-optredens verzorgen. Meer info over deze promotietournee vind je terug op de concertpagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s